Hogy az Earl Grey tea íze mennyire pompásan passzol a csokoládéhoz, azt ekkor tudtam meg. Aztán ahogy elkezdtem az idei bonbon próbagyártásokat, felötlött bennem a gondolat, hogy ezt a tea ízt belé oltom a trüffeleimbe is. Azt is rögtön tudtam, hogy hogyan. De azért kíváncsi voltam, hogy létezik-e már ilyen dolog, hát utánanéztem a neten és egy német nyelvű oldalon az én agyszüleményem majdnem tökéletes mását olvastam :) Ez megnyugtatott, hogy akkor működőképes lesz a bonbonom. Én csak annyiban térek el a német nyelvű recepttől, hogy (már megint) teszek bele darált kekszet is.
Most a külsőn is változtattam, kipróbáltam valami újat.
Hozzávalók (kb. 60 darabhoz):
1 dl tejszín
5 dkg vaj
3 filter Earl Grey tea
1 tábla étcsoki
1 tábla tejcsoki
3 ek. darált keksz
1/4 citrom reszelt héja
pár ek. kakópor
a díszítéshez: vágott mandula, cukrozott narancshéj, csokilapkák
A tejszínt felforralom és a teafilterekből beleszórom a teát, majd ázni hagyom 5-8 percig. Átszűröm egy másik lábasba (jól kinyomkodom a teából a levet), és a vajjal újra felforralom. Beletördelem a csokikat és addig kevergetem, míg teljesen felolvadnak. Belereszelem 1/4 citrom héját (szerintem több is mehet bele), majd a keksszel jól elkeverem.
Most kocka formájú trüffeleket akartam, ezért egy Toffifee-s papírdobozt kibéleltem folpackkal és ebbe öntöttem a masszát, majd pár órára hűvösre tettem.
Amikor teljesen megdermed a krém, szépen kiborítom a dobozból, és gyönyörűen lejön róla a fólia. Nagyjából szabályos kockákra vagdosom és átszitált kakaóporba hempergetem (csínján a kakaóporral, mert különben majd jól ráragad a nyelvünkre-fogunkra). Csak ezután jutott eszembe, hogy valamit nyomkodni kéne a kockák tetejére, így a díszítés kellőképpen mobilis lett, magyarul szeretnének lepotyogni. (Majd legközelebb másképp csinálom.)
Némelyikre vágott mandulát, másokra cukrozott narancshéjat biggyesztettem, néhányat meg megszórtam csokilapkákkal.
Nos, a végeredmény nagyszerű lett! :)) Fantasztikusan kellemes az Earl Grey aromája, ami nem tolakodó, épphogy kiérezni a csokiból. A gyártás során gondolkodtam, hogy inkább 4 teafiltert tegyek-e bele, de nekem így pont jó lett. És komolyan mondom, nekem ez még jobban is ízlik, mint a teás Lindt csoki :)
képlinkeléshez jó
2 years ago
23 comments:
AtyaÉg Kriszta! Nekünk muszáj összeismerkednünk!!! :D :D :D
Bonbont is vigyek? :D
(áhh, csak költői kérdés volt, úgyis viszek ;-) )
Hú, ez nagyon jól hangzik és jól is néz ki. A drágám igazi nagy earl grey rajongó, lehet nekiállok én is a gyártásnak.
Akkor ne is habozz, Ági! :)
Gyönyörűek! Hány grammos csokitáblákat használtál?
Köszi :)
100 grammosakat. Az étcsoki meg 50%-os, nálunk ez jobban megy (nem is próbáltam még trüffelt magasabb kakótartalmú csokiból, valszeg akkor más lesz az állaga is).
igen, igen, mindet meg akarom kóstolni!
(vagy nem volt ilyen kérdés?)
:D
Szia!!! csodásak a bonbonok! mindenképp kipróbálom őket!!ha csak szálas Earl Grey van itthon,abból vajon mennyit használjak?
Linda
Szia Linda!
Megnéztem újra a német receptet, ott ekkora mennyiséghez 1,5 evőkanál teát írnak. Én saccra azt gondolom, hogy ez jóval több, mint 3 teafilter, de őszintén szólva nem tudom, hogy intenzitásban mekkora a különbség a két tea fajta között. Én talán 1 ek.-lal próbálkoznék, de mondom, ez nem mérvadó.
Majd légyszi számolj be az eredményről! :)
Köszönöm, jövő héten jelentkezem az eredményekkel :):) :) Linda
Kedves Kriszta!
Isteni finom lett!! Kicsit tartottam a tea ízétől, de pont annyira érződik benne, amennyire kell és persze ettől különleges. Na és a látvány... Néhány napja egy Nigella-féle bonbont készítettem, de egyértelműen a tied a nyerő! Ahogy Nigella mondaná: az Earl Grey trüffeled maga a karácsony! Nagyon köszi!
Lencsike, ennek nagyon-nagyon örülök! :)) Köszi, hogy megírtad :)
szia!
nagyon tetszik a recepted, ezt én is meg fogom csinálni :) szerinted szilikonos jégkockatartóban is működik? csak az a gond hogy összesen két tartóm van.. tehát egyszerre nem tudnám az összeset megcsinálni, hanem csak kb a felét. ha egy kcisit megdermedt a trüffel akkor felmelegíthetem és akkor lehet folytatni a kiöntést, vagy akkor már nem az igazi?
szerinted meddig áll el ez a trüffel? (a tejszín miatt kérdem)
köszönöm!Anna
Szia Anna!
Szerintem a szilikonos jégkockatartó nagyon is megfelel, sőt én is gondoltam már rá, hogy legközelebb abba öntöm. Nekem is kettő van, és egyszer már csináltam is benne ezt a mennyiséget,talán egy pici fog kimaradni: http://vajaspanko.blogspot.com/2008/10/jabb-gymbres-felvons.html
Úgyhogy azt gondolom, nyugodtan próbálkozz vele, a felmelegítést viszont nem nagyon ajánlom (a csoki könnyen odaég).
Az eltarthatóságról nem tudok megbízhatóan nyilatkozni, mert nálunk pár nap alatt elfogy :), de azt olvastam, hogy az ilyen tejszínes trüffelek hűtőben max. két hétig tarthatóak.
Szia,
és legközelebb hogy csinálod, hogy a díszítés rajta maradjon? Holnap állnék neki ennek a trüffelnek, és még sosem csináltam kakaóporos/de díszítettet...
köszi,
szilvi
Szia Szilvi!
Azt hiszem, sajnos nem sok lehetőség van. Én arra gondoltam, hogy az egyik oldalát nem forgatom a kakóporba, és arra biggyesztem a díszt. Vagy ha golyó formára csinálom, a trüffelt, nem is kell igazán dísz a tetejére. Vagy a kockákat nem kakaóporba forgatom, hanem csokiba mártom, és abba könnyű díszítést nyomni.
Arra is gondoltam, hogy esetleg kicsit megnedvesítem a mandulalapkát és úgy nyomom a kakaóporos kockára, de őszintén szólva nem tudom, hogy ez megköt-e rajta.
Úgyhogy sajnos nem tudok biztos ötlettel szolgálni :(
Szia!!!
Elkészültek a trüffel-ek :) csodásak lettek!!! 1 ek. szálas teát használtam hozzá. Köszönöm a receptet és a segítséget:) :) Linda
Jajdejó, Linda! Örülök, hogy sikerült, kicsit izgultam, hogy beválik-e majd. Nagyon szívesen :)
Főleg Annának üzenem, ha olvassa még, hogy megpróbáltam szilikonos jégkockatartóban is elkészíteni, de sajna ez nem jó ötlet. Egy éjszakát hagytam állni, és nem akarnak kijönni a formából a bonbonok, nagyon ragadnak, törnek :( A gyömbéresnél, amire fentebb utaltam, azért működhetett, mert ott nem került tejszín a csokiba, és jobban összeállt.
Úgyhogy most bevágtam mindet a fagyasztóba, hátha úgy majd ki tudom őket bányászni :( Ezt jól benéztem. Csak remélni tudom, hogy senki nem próbálta meg ezzel a módszerrel.
Megcsináltam én is, és tényleg nagyon remek lett, mindenki dícsérte, ajándékba is kiváló. Alapból dupla adaggal indítottam (szintén szálas teából) és nem bántam meg, nagyon hamar elfogyott :) Azt hiszem a recept remek alapanyag lehet más trüffelek készítésésre is (gyömbéres? csilis?).
Szuper! Örülök, hogy ízlett :))
Így van, én ezt a receptet alkalmazom más ízesítésekkel is, pl. a narancsosnak is ez az alapja, de kávésat is szoktam csinálni, olyankor a tejszínbe 1 ek. neszkávét teszek, úgy melegítem fel. Az is isteni finom! Meg persze még ezeregy fajtája lehet :)
úúú de jó vagy Kriszta, ezt én is kipróbálom!
Hajrá Zsófi :)
Post a Comment