Tuesday, December 9, 2008

Earl Grey trüffel

Hogy az Earl Grey tea íze mennyire pompásan passzol a csokoládéhoz, azt ekkor tudtam meg. Aztán ahogy elkezdtem az idei bonbon próbagyártásokat, felötlött bennem a gondolat, hogy ezt a tea ízt belé oltom a trüffeleimbe is. Azt is rögtön tudtam, hogy hogyan. De azért kíváncsi voltam, hogy létezik-e már ilyen dolog, hát utánanéztem a neten és egy német nyelvű oldalon az én agyszüleményem majdnem tökéletes mását olvastam :) Ez megnyugtatott, hogy akkor működőképes lesz a bonbonom. Én csak annyiban térek el a német nyelvű recepttől, hogy (már megint) teszek bele darált kekszet is.
Most a külsőn is változtattam, kipróbáltam valami újat.

Hozzávalók (kb. 60 darabhoz):
1 dl tejszín
5 dkg vaj
3 filter Earl Grey tea
1 tábla étcsoki
1 tábla tejcsoki
3 ek. darált keksz
1/4 citrom reszelt héja
pár ek. kakópor
a díszítéshez: vágott mandula, cukrozott narancshéj, csokilapkák

A tejszínt felforralom és a teafilterekből beleszórom a teát, majd ázni hagyom 5-8 percig. Átszűröm egy másik lábasba (jól kinyomkodom a teából a levet), és a vajjal újra felforralom. Beletördelem a csokikat és addig kevergetem, míg teljesen felolvadnak. Belereszelem 1/4 citrom héját (szerintem több is mehet bele), majd a keksszel jól elkeverem.
Most kocka formájú trüffeleket akartam, ezért egy Toffifee-s papírdobozt kibéleltem folpackkal és ebbe öntöttem a masszát, majd pár órára hűvösre tettem.


Amikor teljesen megdermed a krém, szépen kiborítom a dobozból, és gyönyörűen lejön róla a fólia. Nagyjából szabályos kockákra vagdosom és átszitált kakaóporba hempergetem (csínján a kakaóporral, mert különben majd jól ráragad a nyelvünkre-fogunkra). Csak ezután jutott eszembe, hogy valamit nyomkodni kéne a kockák tetejére, így a díszítés kellőképpen mobilis lett, magyarul szeretnének lepotyogni. (Majd legközelebb másképp csinálom.)
Némelyikre vágott mandulát, másokra cukrozott narancshéjat biggyesztettem, néhányat meg megszórtam csokilapkákkal.

Nos, a végeredmény nagyszerű lett! :)) Fantasztikusan kellemes az Earl Grey aromája, ami nem tolakodó, épphogy kiérezni a csokiból. A gyártás során gondolkodtam, hogy inkább 4 teafiltert tegyek-e bele, de nekem így pont jó lett. És komolyan mondom, nekem ez még jobban is ízlik, mint a teás Lindt csoki :)


23 comments:

irisz said...

AtyaÉg Kriszta! Nekünk muszáj összeismerkednünk!!! :D :D :D

Kriszta said...

Bonbont is vigyek? :D
(áhh, csak költői kérdés volt, úgyis viszek ;-) )

Anonymous said...

Hú, ez nagyon jól hangzik és jól is néz ki. A drágám igazi nagy earl grey rajongó, lehet nekiállok én is a gyártásnak.

Kriszta said...

Akkor ne is habozz, Ági! :)

Anonymous said...

Gyönyörűek! Hány grammos csokitáblákat használtál?

Kriszta said...

Köszi :)
100 grammosakat. Az étcsoki meg 50%-os, nálunk ez jobban megy (nem is próbáltam még trüffelt magasabb kakótartalmú csokiból, valszeg akkor más lesz az állaga is).

Frazon Zsófi said...

igen, igen, mindet meg akarom kóstolni!
(vagy nem volt ilyen kérdés?)

:D

Anonymous said...

Szia!!! csodásak a bonbonok! mindenképp kipróbálom őket!!ha csak szálas Earl Grey van itthon,abból vajon mennyit használjak?


Linda

Kriszta said...

Szia Linda!
Megnéztem újra a német receptet, ott ekkora mennyiséghez 1,5 evőkanál teát írnak. Én saccra azt gondolom, hogy ez jóval több, mint 3 teafilter, de őszintén szólva nem tudom, hogy intenzitásban mekkora a különbség a két tea fajta között. Én talán 1 ek.-lal próbálkoznék, de mondom, ez nem mérvadó.
Majd légyszi számolj be az eredményről! :)

Anonymous said...

Köszönöm, jövő héten jelentkezem az eredményekkel :):) :) Linda

Anonymous said...

Kedves Kriszta!
Isteni finom lett!! Kicsit tartottam a tea ízétől, de pont annyira érződik benne, amennyire kell és persze ettől különleges. Na és a látvány... Néhány napja egy Nigella-féle bonbont készítettem, de egyértelműen a tied a nyerő! Ahogy Nigella mondaná: az Earl Grey trüffeled maga a karácsony! Nagyon köszi!

Kriszta said...

Lencsike, ennek nagyon-nagyon örülök! :)) Köszi, hogy megírtad :)

Anonymous said...

szia!
nagyon tetszik a recepted, ezt én is meg fogom csinálni :) szerinted szilikonos jégkockatartóban is működik? csak az a gond hogy összesen két tartóm van.. tehát egyszerre nem tudnám az összeset megcsinálni, hanem csak kb a felét. ha egy kcisit megdermedt a trüffel akkor felmelegíthetem és akkor lehet folytatni a kiöntést, vagy akkor már nem az igazi?
szerinted meddig áll el ez a trüffel? (a tejszín miatt kérdem)

köszönöm!Anna

Kriszta said...

Szia Anna!
Szerintem a szilikonos jégkockatartó nagyon is megfelel, sőt én is gondoltam már rá, hogy legközelebb abba öntöm. Nekem is kettő van, és egyszer már csináltam is benne ezt a mennyiséget,talán egy pici fog kimaradni: http://vajaspanko.blogspot.com/2008/10/jabb-gymbres-felvons.html
Úgyhogy azt gondolom, nyugodtan próbálkozz vele, a felmelegítést viszont nem nagyon ajánlom (a csoki könnyen odaég).
Az eltarthatóságról nem tudok megbízhatóan nyilatkozni, mert nálunk pár nap alatt elfogy :), de azt olvastam, hogy az ilyen tejszínes trüffelek hűtőben max. két hétig tarthatóak.

malyvacsiga said...

Szia,
és legközelebb hogy csinálod, hogy a díszítés rajta maradjon? Holnap állnék neki ennek a trüffelnek, és még sosem csináltam kakaóporos/de díszítettet...
köszi,
szilvi

Kriszta said...

Szia Szilvi!
Azt hiszem, sajnos nem sok lehetőség van. Én arra gondoltam, hogy az egyik oldalát nem forgatom a kakóporba, és arra biggyesztem a díszt. Vagy ha golyó formára csinálom, a trüffelt, nem is kell igazán dísz a tetejére. Vagy a kockákat nem kakaóporba forgatom, hanem csokiba mártom, és abba könnyű díszítést nyomni.
Arra is gondoltam, hogy esetleg kicsit megnedvesítem a mandulalapkát és úgy nyomom a kakaóporos kockára, de őszintén szólva nem tudom, hogy ez megköt-e rajta.
Úgyhogy sajnos nem tudok biztos ötlettel szolgálni :(

Anonymous said...

Szia!!!

Elkészültek a trüffel-ek :) csodásak lettek!!! 1 ek. szálas teát használtam hozzá. Köszönöm a receptet és a segítséget:) :) Linda

Kriszta said...

Jajdejó, Linda! Örülök, hogy sikerült, kicsit izgultam, hogy beválik-e majd. Nagyon szívesen :)

Kriszta said...

Főleg Annának üzenem, ha olvassa még, hogy megpróbáltam szilikonos jégkockatartóban is elkészíteni, de sajna ez nem jó ötlet. Egy éjszakát hagytam állni, és nem akarnak kijönni a formából a bonbonok, nagyon ragadnak, törnek :( A gyömbéresnél, amire fentebb utaltam, azért működhetett, mert ott nem került tejszín a csokiba, és jobban összeállt.
Úgyhogy most bevágtam mindet a fagyasztóba, hátha úgy majd ki tudom őket bányászni :( Ezt jól benéztem. Csak remélni tudom, hogy senki nem próbálta meg ezzel a módszerrel.

Hipra said...

Megcsináltam én is, és tényleg nagyon remek lett, mindenki dícsérte, ajándékba is kiváló. Alapból dupla adaggal indítottam (szintén szálas teából) és nem bántam meg, nagyon hamar elfogyott :) Azt hiszem a recept remek alapanyag lehet más trüffelek készítésésre is (gyömbéres? csilis?).

Kriszta said...

Szuper! Örülök, hogy ízlett :))
Így van, én ezt a receptet alkalmazom más ízesítésekkel is, pl. a narancsosnak is ez az alapja, de kávésat is szoktam csinálni, olyankor a tejszínbe 1 ek. neszkávét teszek, úgy melegítem fel. Az is isteni finom! Meg persze még ezeregy fajtája lehet :)

Ördögh Zsófi said...

úúú de jó vagy Kriszta, ezt én is kipróbálom!

Kriszta said...

Hajrá Zsófi :)