Thursday, November 6, 2008

Naan - indiai, kelt-tésztás kenyérlepény

Kezd ez a bejegyzés sorozat egy láncmeséhez hasonlítani: zöldséges korma megy a dió chutney-hoz, dió chutney megy a vajas házisajthoz, vajas házisajt megy a naan-hoz, ezért most a naan-nak leírom a receptjét, hogy utána mehessen a spenót raita-hoz.
Egy nagyon lágy, vajas, tejes, kelt tésztát kell magunk elé képzelni, amiből a végén egy lángos forma, de ízében, állagában inkább lepénykenyér szerű dolog kerekedik.
Elég nehezen bántam el a recepttel, de főleg azért, mert a főzőtanfolyamon teljesen máshogy történt az elkészítése, mint ahogy az ott kapott és általam használt leírásban. A különbség ott volt, hogy egyrészt nem láttuk a tésztát kelés előtt :), másrészt Kamlesh nagyon virtuóz módon egy-egy percekre tette be a tészta korongot a sütő legaljára, majd fordított egyet rajtunk megint egy percre, aztán viszont a gázlángon fejezte be a sütést. Hát ettől én igen tartottam, majd a legnagyobb meglepetésemre, és kisebb örömöre a leírásban sima sütőlapon sütögetés volt előírva. Maradtam is ennél. :)


NAAN

HOZZÁVALÓK:
45 dkg sima liszt (én teljes kiőrlésű lisztet használtam)
1 t.k. só
1 t.k. hagymamag*
1 t.k. cukor (nádcukrot használtam)
1,5 tasak élesztő por
5 dl tej (3 dl zabtejet és 2 dl vizet használtam)
12,5 dl natúr joghurt
1 felvert tojás (nagyon pici szódabikarbónával helyettesítettem)
5 dkg vaj / olaj
2 e.k. szezámmag, v. fehér mák*

1. A lisztet, sót, hagymamagot, cukrot, és élesztőport egy nagy tálba tesszük és összekeverjük.
2. A tejet langymelegre melegítjük, félreteszünk a joghurtból egy-két evőkanálynit és a többit a tejhez keverjük.
3. Felolvasztjuk a vajat, és a tejes joghurttal, és a tojással együtt a lisztes keverékhez adjuk.
4. Kézzel, de inkább dagasztó géppel addig dagasztjuk, amíg egy nagyon lágy, rugalmas tészta nem lesz belőle.
5. A tésztát egy nagy műanyag ételtartó zacskóba tesszük, vigyázva rá, hogy legyen bőven helye a duplájára kelni.
6. Egy lehetőleg fém edényt (jobban tartja a hőt) forró vízzel elöblítünk és beletesszük a zacskós tésztánkat. Meleg helyen duplájára kelesztjük, kb 1 óra alatt.
7. 8db kis gömböt formázunk (nekem többre jött ki olyan 10 darabra), letakarjuk és negyed órát pihentetjük.
8. A sütőt 230 fokra melegítjük és tíz percre beteszünk egy sütőlapot. Miután a sütőből kivettük sütőpapírt teszünk rá.
9. A gömbökből egyesével ovális kb 15 centi hosszú kis lapokat nyújtunk a kezünkkel, lehet őket dobálni is, mint a pizza tésztát hogy egyenletesen nyúljanak.
10. Majd a sütőlapra tesszük, joghurttal megkenjük a tetejét és megszórjuk szezámmaggal. Ezután nagyjából 10 - 12 perc alatt sülnek meg.

A *-gal jelölt hozzávalók, ha máshol nem, a Szép Kis Indiában tutiszáz beszerezhetőek.

1 comment:

Anonymous said...

ááá, de jó, végre egy használható naan-recept!!! köszi, mohácska!