Sunday, October 12, 2008

Zöldség korma

Mi más, ha nem egy kis indiai megint!
A múlt héten a szerintem eddigi legfinomabb menüt tanultuk az indiai főzőtanfolyamon.
Ez a következőkből állt:
1. naan: kelt tésztás tejes-vajas lepény-kenyér
2. paneer makhani: házisajt vajjal
3. vegetable korma: zöldségek fűszeres szószban /- nem tudom a korma magyar megfelelőjét sajna./
4. walnut chutney: dió csatni :) - ez a chutney jellegében és a felhasználás mennyiségét tekintve leginkább a tormához hasonló jelenség.
4b. spinach raita: dió csatni helyett, készíthetünk joghurtos spenótot is akár.

Ha az összes recept fent lesz, belinkelem mindegyiket a helyére. Most a zöldséges kormát írom le.


HOZZÁVALÓK:
egy nagy fazéknyi bármilyen zöldség apróra vágva
(én most burgonyát, répát, borsót, zöldbabot, karfiolt, brokkolit használtam, a minta verzióban cukkini és gomba volt, ami nálam kimaradt)
3 e.k olaj/vaj/ ghee*
fél t.k. mustár mag
1 t.k. köménymag
10-15 curry levél*
2 babérlevél apróra morzsolva
4-5 db zöld kardamom megtörve
4-5 szegfűszeg
2-3 db fahéj kis darabokra törve (csak annyira picire, h. utólag felfedezhető és kivehető legyen)
2 db közepes hagyma szálra vágva
1 t.k. fokhagyma / fokhagyma krém*
1 t.k. gyömbér / gyömbér krém*
fél t.k. őrőlt kurkuma
fél t.k. őrőlt chili
1 t.k. őrőlt koriander
1 t.k. őrőlt római kömény
2/3 zöld chili*
20 dkg pürésített paradicsom
1 nagy pohár joghurt,
2 e.k. kókusz zsír (coconut cream néven kapható) *
4 dl kókusz tej*
2 t.k. chunky chat masala *
koriander levél


1. Az olajat v . ghee-t közepesen forróra melegítjük és beletesszük a mustármagot, köménymagot, curry levelet, babérlevelet, kardamomot, szegfűszeget és a fahéjat.
2. Hozzáadjuk a hosszú szálakra vágott hagymát és aranybarnára sütjük.
3. Ekkor jön a fokhagyma és gyömbér, így főzzük két percig.
4. Minden őrőlt fűszert beleteszünk a chunky chut masalán kívűl és megint 2 percig főzzük.
5. Az összes előkészített zöldséget a chilivel együtt hozzáadjuk, sózzuk ízlés szerint, és közepes lángon 10 percig tovább főzzük - ha veszélyesen leragadni készülne, kevés vízzel felöntjük.
6. A joghurtot a paradicsommal és a kókuszzsírral simára keverjük és ráöntjük a zöldségekre, 5-7 percig fő így.
7. Végül a kókusztejjel és a chunky chut masalával együtt még annyit főzzük az egészet, hogy a zöldségek megpuhuljanak.
8. Koriander levéllel díszítjük.

Naan-nal, vagy más indiai lepénykével (roti, parantha), vagy rizzsel tálaljuk. Mi most barnarizst főztünk hozzá.


A *-gal jelölt hozzávalók, ha máshol nem, a Szép Kis Indiában tutiszáz beszerezhetőek.

No comments: