Thursday, November 6, 2008

Paneer Makhani - Házisajt vajjal

Nagyjából két hete írtam meg a dió chutney és a zöldséges korma receptjét, ami a most következő paneer makhani avagy házisajt vajjal és a naan nevű - kelt tésztás kenyér félével alkot egy teljes kört. A főzőtanfolyamon a leírásban a dió chutney helyett alapból spenótós raita szerepelt, de akut spenót hiány miatt hozzájuthattunk a diós kis finomság készítésének titkához is. A hétvégén viszont, miután dió chutney-m már volt készen, fagyasztva, ezért megcsináltam a spenótos raita-t is. Hűű de bonyolult! :)
Tehát a recept:


PANEER MAKHANI
(Házisajt vajjal)
HOZZÁVALÓK:

paradicsom szósz - egybepürésítve:
4 nagy paradicsom
1 db zöld chili (ollóval apróra vagdosva)*
egy kb 2 centis gyömbérdarab reszelve v. aprítva*


30 dkg házisajt
4 e.k. olaj/ ghee*
1 e.k. vaj
fél t.k. római kömény mag
1 t.k. őrőt római kömény
2 t.k. fokhagyma v. fokhagyma krém*
fél t.k. garam masala*
2 t.k. őrőlt koriander
só ízlés szerint
fél t.k. őrőlt piros chili
1 t.k. őrőlt piros paprika
2 e.k. szárított görögszéna levél*
2 e.k. sűrített paradicsom
fél pohár víz
3 e.k. natúr joghurt

(0. A házisajt úgy készül, hogy 3 liter zsíros, lehetőleg házitejbe, amikor habosan forrni kezd beleteszünk 6 e.k. 6%-os ecetet, majd egy szűrőbe helyezett konyharuhán keresztül szűrjük és egy vizzel teli lábos alatt lapos kerek formára préseljük negyed óra alatt. Majd felkockázzuk. Képes, részletes leírás: itt. )

1. Összeállítjuk a paradicsomból, chiliből és gyömbérből álló szószt, simává pürésítjük. Félretesszük.
2. Olajat v. gheet melegítünk egy serpenyőben és beletesszük a köménymagot, amikor aranybarnává válik, hozzáadjuk a fokhagymát.
3. Amikor a fokhagyma színe megváltozik, beleöntjük az előre elkészített paradicsomos szószt, és addig főzzük, amíg elfő a leve.
4. Hozzátesszük a görögszéna levelet és a sűrített paradicsomot ...
5. ... majd az őrőlt fűszereket, a koriandert, garam masalát, köményt, sót, piros chilit és piros paprikát. Jól összekeverjük, és addig főzzük, amíg a massza el nem válik az olajtól - ez jól észrevehető. :)
6. Hozzáöntjük a vizet, felforraljuk, majd lassú tűzön főzzük 4-5 percig.
7. Összetörve beleteszünk 2-3 kocka házisajtot, majd az összes többi kockát és a vajat.
8. Félretesszük kicsit hűlni mielőtt felszolgálnánk.
9. Tálalás előtt hozzáadjuk a joghurtot és lassú tűzön még kicsit melegítjük.

A *-gal jelölt hozzávalók, ha máshol nem, a Szép Kis Indiában tutiszáz beszerezhetőek.

3 comments:

Frazon Zsófi said...

most, hogy nem eszel, ontod magadból a jobbnál jobb recepteket :))

különben meg tök jó, mert már nagyon reciklik meg társadalmiak voltunk, meg jött a csokoládé mániánk is, de recept után vágyakozó olvasóinkat, elhanyagoltuk! én akkor most szerkesztőtársi piros pontban részesítelek!
:))

irisz said...

óóó, hát köszönöm szépen!
büszke is vagyok, h. ezt a bonyolult minden-mindenhez kapcsolódós menüsort sikerült kivégeznem. Ennek örömére a fő pánkóságok közé fel is vettem az indiaiságot, h. könnyebben megtalálhatóak legyenek ezek a recepicék.

Frazon Zsófi said...

:))) ez jó!