Thursday, October 16, 2008

A sütőtök álma...

...a fahéj és a gyömbér. Igen, biztos vagyok benne, hogy ha a sütőtök hármat kívánhatna, akkor a fahéj, gyömbér és bors lenne az óhaja. Most a borstól ugyan megvontam (legutóbb adtam neki rendesen), de nem is sápítozott miatta.
Már az édes sütőtöklevesemet is fűszereztem fahéjjal és gyömbérrel, most azonban még csavarintosabb volt a dolog, mert 1.) nem édes ételt akartam 2.) igazi gyömbért reszeltem, nem port használtam. Nem is tudom, eddig miért nem mertem igazi gyömbért venni!? Megfosztottam magam egy olyan élménytől, amit a gyömbér reszelése okoz. Az az illat! Felér egy aromaterápiával! Mennyei.
És hát ami született, az is iszonyú finom lett. Eszembe nem jutott volna eddig hagymát és fahéjat egy ételbe tenni, de hát ez is a pánkó hatása... :o)
És hogy mi is ez a valami? Inkább egytálételnek nevezném, mert nekem semmi nem hiányzott mellé. Úgy, ahogy van, egymagában betoltam.

Hozzávalók:
kb. 1 kg-os sütőtök
2 szem krumpli
kb. fél szál póréhagyma
2-3 tk. reszelt gyömbér
fél citrom reszelt héja

2 tk. szerecsendió
1 tk. fahéj
vaj
1,5 dl főzőtejszín

A tököt és krumplit megpucolom, felkockázom, a hagymát meg karikákra vágom. Beleteszem egy akkora jénai tálba, ami befér a mikróba. Eredetileg répát is akartam belerakni, csak már kifordult volna a tálból :( Hozzáadom a fűszereket, a tejszínt és rávagdosok némi vajat (imádom a vaj ízét).


Összekeverem, és fedőstül a mikróba teszem, ahol 600 watton 20-25 perc alatt megpárolom. (Közben párszor átkeverem.)
Mivel a sütőtök hamarabb megfől, mint a krumpli, a végén eléggé összepürésedik. Nem így akartam, mert tök jó dolog a rostos tökkockákat szétrágni, de az íze így is fantasztikus.


5 comments:

irisz said...

ez tényleg álomszerű, először jön a gyömbér, meg a fahéj, és csupa nagyszerű dolog, aztán az álmokhoz híven vált a kép és megjelenik a gonosz, szőrnyen szőőrnyű mikrohullámú sütőőő! - szegény!
na nem bántásból írom, ne érts félre, de nekem a mikroról csak rémképeim vannak valahogy, ahogy elképzelem, hogy mit tesz a kis molekulákkal, amik a beletett ételekben laknak. :))

gyömbért reszelni szerintem is nagyon jó! bár ismerek olyan pánkókat, akik pont az ellenkező álláspontot képviselik :))

Kriszta said...

Ó igen, sejtem én is, hogy a mikró nem éppen az egészséges táplálkozás élharcosa :( Általában én is törekszem kiiktatni a természetellenes dolgokat, sőt mikróban soha nem is főzök. Csak mostanában kissé összecsaptak a hullámok és hajlok a könnyebb megoldásokra.
Hmm, de most egész lelkifurdalásom lett :(
Na jó, megpróbálok a fazékra koncentrálni... :)

irisz said...

ajjaj, nem szándékoztam lelkiismeretfurdalást okozni, csak beleéltem magam ebbe az álomdologba... :I

Kriszta said...

Ó, ne félj, azért nem emésztem magam miatta, de legközelebb tényleg a tűzhelyre fogom tenni. És akkor teljes lesz az álom :)

irisz said...

így is nagyon álomszerű, csak a valóságos álmokra hasonlít