Thursday, July 16, 2009

Nulla hulladék


Miután mindent, amit lehet, szelektíven gyűjtünk, nem marad nagyon más hulladékunk, csak zöld hulladék. Fáj a szívem a vegyes szemétbe hajítani a sok jó zöldség héjat és egyebeket. Egy ideje kutatok azután, hogy hogyan jutatthatnám el valami komposztáló helyre ezt a fajta hulladékunkat, de egyelőre válasz nélkül vagyok. Viszont útközben találtam egy remek oldalt a humusz ajánlásában. Érdemes átnézni, csomó okosságot lehet megtalálni rajta.
A komposztálással kapcsolatban pedig bármilyen infót nagyon megköszönök.

9 comments:

szepyke said...

Nincs az ismerettségi körödben kisállattartó? Egyes rágcsálók hihetetlen mennyiségű zöldséget tudnak felfalni. A barátnőmék is a nyúllal etetik meg még a répa lepucolt héját is. Persze, nem mindent lehet az állatokkal megetetni, de elég sok mindent igen.

Konyhatündér said...

Ezek szerint nincs kerted, ahol komposztálhatnál. Nem tudom merre laksz, a közelünkben Felcsúton van egy hely, ahol ingyen átveszik a zöldhulladékot. Nekünk van a kertben komposztáló, úgyhogy házi komposztálásban már van némi tapasztalatom, nem nagy őrdöngősség.

Renata Kalman said...

Írisz!
Olvastam arról, hogy valaki az erkélyen komposztál, vagy a lakótelepi lakásoknak, társasházaknak van egy közös komposztáló edénye.
Attól függ, hogy mekkora helyetek van és milyen (erkély stb. van-e), néhány dolgot állítólag így is lehet komposztálni, mondjuk cserepes növények földjének javításához.

Sok növényi hulladék: nem tudom, hogy kisállatkereskedés vagy vadaspark elfogadná-e? Vagy közeli vidéki családok esetleg.

irisz said...

Jaj de jó! köszi az ötleteket!
Egy ideig hordtam egy törpenyúlnak a jobb zöldséghulladékot, de sajna elköltözött a gazdája munkahelye, ahova bejártam.

Kisállat kereskedés van a közelben, őket megkérdezem, jó ötlet!

Az erkélyes komposztálásnak meg utánanézek, bár nem túl nagy az erkélyünk, de kérdés, hogy egy ilyen láda vajon mekorra.

A 12. kerületben lakunk, Bp.-en.

köszi mégegyszer!

szepyke said...

Azért az erkélyen komposztálással én vigyáznék, mert annak azért van szaga is... Nem véletlenül szokták a kert hátsó részébe tenni a komposztálót...

irisz said...

hmm, meggondolandó.
közben találtam még egy hasznos linket:
http://www.szike.zpok.hu/

írtam nekik is, és ők is az erkélyes verziót ajánlották, esetleg folyosón - de nekünk az sincs, és a javarészt nyugdíjas lakóközösséget sem hiszem, h. megtudnám győzni, h. a házban valahol, ha lenne is hely, kitehessünk egy ilyet. De nem adom fel! :)

VKOrsi said...

Írisz :)
van ilyen is:
http://emtech.syrius-software.hu/shop/quick3/?p=productsMore&iProduct=84&sName=em-bokashi-h%E1ztart%E1si-komposzt%E1lo-v%F6d%F6r-2db-cs.

irisz said...

Hűű Orsi! Kösziszépen!
Lehet h. ezt keresem már mióta?!

Majd beszámolok róla, hogy mire jutottam.
Jaj de jó!! :)

irisz said...

Sajnos a kisállat kereskedésben azt tudtam meg, hogy attól a zöldségtől, amit mi megeszünk, egy érzékenyebb kis állat simán elpusztul, ha permetezve volt, és a bio zöldségekben sem mernek megbízni. A felelősséget én sem vállalom, így tovább kutatok komposztálási lehetőség után.