Monday, July 20, 2009

vega badzsi

Az étel echte indiai neve: mixed vegetable bhaji, ami kiejtés alapján (mikszd vedzsetébl badzsi) leginkább egy exzotikus vizibicikli kölcsönző tulajdonosának csúfnevére emlékeztet. A zöldséges fogás ennek ellenére fincsi. Csípősen az igazi!

Mindenféle idényzöldségre van szükség hozzá, ami ezesetben répát, karfiolt, zöldbabot, krumplit, gombát és brokkolit jelentett (mit gondolkodtam a brokkolin, mire eszembe jutott, agyaég!). Ezeket fel kell darabolni, és már indulhat is a főzőcske.

Egy teáskanál fekete mustármagot és ugyanennyi római köménymagot kell olajon pirítani, egy perc után beledobni 1-2 egész piros chilit, és amikor már életveszélyesen pattog, akkor jó sok zúzott fokhagymát és a feldarabolt zöldségeket. Ezután mehet hozzá a só, kis kivergetés, majd lehalkított lángon 20-25 perc párolás (ki mennyire szereti puhán vagy röcsögősen a zöldségeket). Amikor kész, mehet még bele egy nagy csokor apróra vágott korianderlevél. Szerintem jó, ha csípős, lehet hozzá csinálni rizst (ízlés szerint, a képen látható basmati rizs csak egy kevés sóval és kurkumával készült), és valami hűsítő mártást (például mézes/borsos joghurtot, vagy bármilyen zöldséges raitát).

Utána pedig kötelező a csoki! Sok és fincsi.

No comments: