Wednesday, May 6, 2009

Pirostetejű

Az egyik nagymama recept alapján készülő kedvenc, barnatetejű elnevezésnek örvendő sütemény mintájára kapta ez az új finomság a pirostetejű nevet.
Frazon Zsófi által nemrégiben bejegyzett sütemény receptjének 7 különbséggel létrehozott tejtojás mentes verziójáról van most szó.

Az eredeti recept és a hét különbség:


Tészta hozzávalók:
40 dkg teljes kiörlésű liszt
5 dkg barnacukor
különbség 1: én itt mézet használtam nagyjából 3 evőkanálnyit
3-4 g élesztőpor
2 tojás
különbség 2: a tojást fél mokkáskanálnyi szódabikarbónával és kevés vízzel helyettesítettem
kicsit több, mint egy dl langyos tej
különbség 3: tej helyett növényi tej került a tésztába
5 kdg puha vaj
különbség 4: vaj helyett olajat használtam ránézésre u.akkora mennyiséget

só, vanília, reszelt citromhéj.
tojás a tészta megkenéséhez
különbség 5: ezt a lépést kihagytam a tojásmentesség jegyében, de a piros gyümölcsök használatával így is piros lett :).

Gyümölcs hozzávalók:
két közepes alma apróra vágva
egy marék mazsola
különbség 6: mazsola helyett piros gyümölcsöket kevertem az almához
barnacukor - helyett méz - kül. 1.
fahéj


Morzsa hozzávalók:
5 dkg liszt,
25 dkg őrölt mandula,
különbség 7: diót használtam, mert csak az volt, és csak 2.5 dkg-ot
sok fahéj
5 dkg hideg vaj
- helyett olaj - kül. 4
2-3 ek. barnacukor
- helyett méz - kül. 1.

A tészta nedves és száraz hozzávalóit először külön, aztán egyben összekeverjük. 10 perc dagasztás, 1 óra kelesztés.
Utána tepsibe nyújtás, gyümölcsök rápakolása, morzsával megszórás. Sütőben nagy lángon 15 perc, majd közepes lángon 20. Nagyon könnyű tésztájú, hirtelen fogyó sütemény a végeredmény. Köszi Zsófi!

1 comment:

frazon zsófia said...

jaja, meg helyesek a mértékek is :)
de nagyon coll, ahogy kinéz! legközelebb már hozhatsz át majd tányérkán...
(ezt jól kisütöttem)