Tuesday, November 25, 2008

Vegán bableves

Nagyon szeretem a bablevest, de hosszú évek óta nem ettem, mert valahogy féltem, hogy azt a finom igazi bablevest meg sem tudom közelíteni, amiket a kedves falusi rokonoknál ehettem. A füstös íz hiányától féltem leginkább, amit ebben a verzióban egy gabonakolbásszal próbáltam visszahozni. Soha nem eszem ilyen pótdolgokat, és már tudom, hogy ezentúl sem fogok, főleg hogy indiai főzőtanulmányaink során megismerhettük a fekete kardamom nevű fűszert, aminek nagyon jó füst illata van - legközelebb kipróbálom, h. ízben mit tud hozzátenni.

Egy vöröshagymát és két gerezd fokhagymát pirítottam olajon, majd majorannát, kakkukfűvet, rozmaringot szórtam rá.
Két kisebb krumplit, répát, fehérrépát, egy fél kicsi zellergumót, nagyon kevés maradék karfiolt vagdosdam fel, beletettem a fazékba, átforgattam a fűszerekkel hagymával, majd sóztam, borsoztam, felöntöttem vízzel.
Sajnos későn jutott eszembe az ötlet így konzerv babot (kettőt) adtam hozzá, mikor már a többi zöldség nagyjából megpuhult, és ekkor dobáltam bele a tönkölybúzából készült gabona-kolbászt, ami rögtön ki is mászott a burkából és gabona szemek formájában épült bele a levesbe. Számomra így jobban elviselhetőbb látvány volt, mint egészben. :)

A habarást szója joghurtból is remekül el lehet készíteni, a tetejére kis piros paprika és már lehet is örömmel falatozni.

3 comments:

Frazon Zsófi said...

azért a képen derékul úgy fest, mint a jófajta szárazkolbász :) biztos csak azért ilyen pici a kép, mi? de én kapcsiból rájöttem ám :D

irisz said...

naná, a blogért és a fotóért bármit, a kép másik oldalán egy kis malac lubickol a babok közt, de azt már végképp nem tudtam volna elhitetni h. gabonából van :D :D :D

sajnos a gépem is környezetbarát és mesterséges, energiafaló világítás mellett nem hajlandó szép munkát végezni, így ez a méret volt a legelőnyösebb. :))

Frazon Zsófi said...

ja, ezzel magam is így vagyok :) minél kisebbre kicsinítem a róla készült képeket, annál jobban meg vagyok elégedve az eredménnyel!

különben meg guszta a kép, de nem jöttem volna rá, hogy leves. olyan, mintha valami rakott zöldség lenne, a tetején olvadt sajttal :)) de azt is szeretem!