Friday, November 14, 2008

Marcipánnal töltött aszalt szilva bonbon

Bizony nálunk is közeleg a Karácsony. Idén pedig még sikerül is időben ráhangolódnom, a tavalyi évvel ellentétben...
Bár bonbont már tavaly is gyártottam, most meg főleg fogok. El is kezdtem a próbagyártásokat :) Végre kaptam jó kis marcipánmasszát, ami nagyon-nagyon finom, és nagyon-nagyon szeretem. Gondoltam, aszalt szilvával együtt csak jó lehet.


Nem igazán tudok pontos mennyiségeket írni, mert csak csináltam-csináltam, amíg a csokibevonó el nem fogyott mind. Mindenesetre 20 dkg csokihoz 45 szem aszalt szilvát használtam fel, ami kb. 25-30 dkg lehet. Marcipánból meg talán 10-15 dkg fogyott.
Az egész dolog pofonegyszerű: a marcipánból kis darabkákat vagdostam, amiket golyókká gyúrtam és belegyömöszkéltem a szilvákba. A csokit vízgőz fölött felolvasztottam, a szilvagombócokat belemártogattam és fogpiszkálóra szúrva beleállítottam egy hungarocell lemezbe. És kaptam egy posztmodern csokierdőt :)

Ezeket aztán én kiraktam az ablakba hűlni, ami elég gyorsan ment ebben a hidegben. Lehúzgáltam őket a fogpiszkálóról, ami nem volt egy sima művelet, mert a bonbonok igencsak ragaszkodtak nyársukhoz. Szóval a csokibevonat bizony megtört néha, talán nem kéne hagyni így megdermedni.
Aztán diéta ide vagy oda, muszáj volt megkóstolnom, mert hát akármit mégse dobhatok a család elé :) De a tegnapi kosáredzés után meg is érdemlek ennyit :)

11 comments:

Szera said...

Gyönyörűek!

Cecile said...

De jól néznek ki! Tényleg nem bonyolult elkészíteni, azt hiszem, én is gyártok ilyet hamarosan.

Frazon Zsófi said...

hát én igazán szívesen és félelemmentesen eltévednék egy ilyen posztmodern marcipános csokierdőben! és még egy megmentő királyfira sem nagyon várnék, csak szépen eleszegetném a cuccost! :))
szuper vagy!

irisz said...

Nálunk pont fordítva van a sorrend, marcipánba szokta Anyukám az aszaltszilvát enni, ez csak mennyiségben jelent nagyobb boldogságot :))

egy ilyen erdőben én is szívesen elkirándulgatnék, és akármilyen sűrű és rengeteg volna, biztos nem félnék... :))))

Bombadil Toma said...

ez milyen jó ötlet!:) pont most készítettem egy csomó aszaltszílva likőrt
http://juc.freeblog.hu/archives/2007/10/05/Ajandekok_a_konyhabol_1_resz/#_2645508
és éppen azon gondolkodtam, mit kezdjek a megmaradt nagy rakás alkoholos aszaltszílvával:))

malyvacsiga said...

Én pedig azt kérdezném, hoyg veszel JÓ marcipánt, azaz inkább mandulamasszát. Ha azt mondod, hogy Bécsben, el leszek keseredve...

Kriszta said...

Ami azt illeti, én se rezelnék be ebben az erdőben. Tényleg csak meg kell enni, ami előtted van, és egyszer csak kijutsz belőle :)) Persze ha akkor még meg tudsz mozdulni :)

Jó gyártogatást mindenkinek!

Mályvacsiga, én a Lidl-ben vettem a marcipánt. 51% mandula van benne, és a zacsi szerint nincs telnyomva mű anyagokkal. Az állaga is pont jó, simán lehet gyurmázni. Ha jól emlékszem, 200 g kerül 400,- forintba. Olyan az íze, mint a Merci marcipános csokijában a töltelék.

malyvacsiga said...

Akkor holnap megyek is, azt hiszem az az, amit keresek.

Éva said...

Írisz freudi elszólása - elírása - csak részben igaz: nemcsak enni szoktam az aszaltszilvát, hanem a belsejébe teszek diót, kívülre marcipánt, és végül a csokit. Aztán jöhet az evés! :)

Kriszta said...

Hmm, ez így még sokkal hedonistább, mint az én verzióm :))

irisz said...

észre sem vettem az elírást, de végül csak összevontam két jellemző tevékenységet, bár az evésben talán én nagyobb részt vállalok ha marcipánról v. csokoládéról van szó :)) - pl. a tavaly kapott csokoládéból készült dobozra gondolok, ami televolt ezekkel a marcipán golyócsokkal -ott Te tetted, én ettem. :))))