Tuesday, October 7, 2008

Kashmiri Dum Aloo ver.2.

Végül, de nem utolsó sorban ezzel a kashmiri dum aloo nevű fűszeres szószós krumplival kerekedik egésszé a rotit, paradicsomos hagymás raitát, és a vegyes zöldséges bhajit tartalmazó indiai menü.
Majd igyekszünk kitalálni valami jól rendszert, hogy külön-külön és menü formában is jól használhatóak legyenek a főzőiskolában elsajátított indiai receptek.
Ezt a receptet Zsófi már korábban feltette, néhány apróbb különbséggel. Az átláthatóság kedvéért én is teljes receptet írok le, nemcsak az eltéréseket.

Az ismeretlen speciális hozzávalók mind megvásárolhatóak a wesselényi u. 36. szám alatt található Szép Kis India nevű csodálatos boltban.

HOZZÁVALÓK:

1. -1 kg újkrumpli, vagy kockákra vágott krumpli
2.-
4-5 e.k. ghee/ vaj / étolaj

3. - 2 e.k. édeskömény mag v. por
4.- 1 t.k. őrőlt kömény
5.- 1.5 t.k. őrőlt koriander
6.- 1 t.k. chili por
7.- fél t.k. frissen őrőlt fekete bors
8.- fél t.k. őrőlt kurkuma
9.- fél t.k. őrőlt gyömbér

10.- 15 dkg natúr joghurt
11.- só ízlés szerint
12.- fél t.k. garam masala
13.- 1 friss kimagozott, finomra vágott zöld chili
14.- 1 e.k. friss, aprított koriander levél

A krumplit héjában megfőzzük, ha lehül meghámozzuk (ha nem újkrumpli).
Megszurkáljuk a krumpli darabkákat egy fogpiszkálóval, hogy jobban átitatódjon a fűszerektől.
Felolvasztjuk a gheet közepesen forróra egy teflon edényben. Mikor forró a ghee v. olaj beletesszük a krumplit és barnára sütjük, néha megforgatva őket, majd kiszedve papíron lecsöpögtetjük.
Egy bögrében kikeverjük a hozzávalók közül a 3-9-ig számozott fűszereket egy kevés vízzel.
Kevés ghee-t melegítünk egy serpenyőbe és ráöntjük a fűszerkeveréket, egy percig sütjük.
Hozzáadjuk a joghurtot, sót és jól elkeverjük, beletesszük az előkészített krumplit, lefedjük és 10-12 percig főzzük, a végén hozzáadjuk a garam masalát, levesszük a tűzről és hozzákeverjük a koriandert.

6 comments:

Frazon Zsófi said...

akármelyik verzióban, de nálam azt hiszem, ez a nagy kedvenc! :)

Anonymous said...

Ez most nem igazàn ide tartozik,hanem a jùliusi cèklàs posthoz,de azèrt beszùrom(asszem Zsòfi te lennèl a cìmzett).Szòval:lenne egy publikàlàst èrdeml"o burgonyàs-cèklasalàta receptem,(èn csak Barbi-salàtànak hìvom a szìne miatt),befogadnàtok?"Udv:Zsu

irisz said...

ha sok jó húsmentes és környezetbarátságos recepted van még a tarsolyban, akkor szerkesztőnek is szívesen befogadunk, de a recepteknek is nagyon örülünk! :)

Frazon Zsófi said...

csatlakozom az előttem szólóhoz! céklásat már többen is publikáltunk, de szerintem minden variációra nyitottak vagyunk :))

Anonymous said...

Koszonom a cèklasalàta nevèben is.Hìzelg"o,hogy nemcsak "ot hanem engem is befogadnàtok,de mèg annyira lek"ot a hàztartàs ès a kislànyom("O is Irisz ès 8 hònapos),hogy a szerkeztèst inkàbb meghagyom nektek.
Igen,van egy csomò hùsmentes,k"ornyezetbaràt receptem..............t"oletek loptam....azèrt mostanàban sokat kìsèrletezgetek meg ùjìtgatok a konyhàban èn is ès rengeteg ùj hozzàvalòt pròbàlgatok,f"oleg a gyermek kedvèèrt,amit meg is osztanèk veletek,aztàn majd bìràskodjatok felette.E-mailben kuldom.Sziasztok:Zsu

irisz said...

Jaj de jó! még egy írisz!
Én nagyon szerencsésnek érzem magam, h. ilyen nevet kaptam, remélem a kicsi Írisz is majd így tapasztalja! :)

Az email címeink a profilunkban benne van, szerintem Zsófinak is, nekem is küldheted a recepteket, szívesen feltesszük, jelölve a forrást - esetleg még rekonstruálva az ételt, fotóval is illusztráljuk :).