Wednesday, September 24, 2008

zabpelyhes keksz

Az alaprecept Stahl Büntetlen örömök kötetéből való, de szerintem teljesen más lett. Van benne bénaság, meg van benne egyéni lelemény, a végeredmény szerethető, de finomítható.
Kezdjük ott, hogy nincs mérlegem (de már írtam a Jézuskának), mert általában sokkal fafejűbb vagyok annál, minthogy kimérjek hét és fél deka lisztet (biztos SJ is valami angolszász receptből fordította :). A tíz meg a húsz dekát azt amúgy is fejből tudom. Most a tíz volt a váltószám.
A keksz különben nagyon egyszerű, pont annyi ideig tart megcsinálni, míg leírom a receptet. Utána már csak sül. A hozzávalók:
10 dkg teljeskiőrlésű liszt
10 dkg zabpehely (bénázás: szerintem kevesbb lett)
fél kk szódabikarbóna
10 dkg étcsokoládé
2 ek (púpos) kakaópor
10 dkg margarin
10 dkg barnacukor
1 tojás.
A zabpelyhet 3-4 perc alatt megpirítottam egy serpenyűben, és több mint felét ledaráltam kávédarálóban. Ezt a darálékot összekevertem a többi liszttel, a szódabikarbónával, kakaóval, apróra darabolt csokival (öööö, épp volt itthon 6 db fekete Toblerone, úgyhogy egyet beáldoztam). A margarint összekevertem a tojással (kihagyható, egy kicsivel több szódabikarbóna kell akkor), hozzákevertem a cukrot, majd a lisztes cuccot és az őröletlen zabpelyhet. Jól kikevertem. Az eredmény - az eredeti recepthez képest - elég lágy tészta lett, úgyhogy nem golyókat formáltam a sütőpapírra, hanem kiskanállal diónyikat adagoltam, kicsit lapítottam. Jó messzire kell tenni őket egymástól, mert kb. kétszeresére nőnek. Két tepsit használtam, és végül kb. 25 lepény-keksz lett.
Jó reggel, délben, este, tízóraira, uzsonnára, lekvárral, mézzel, mascarponeval egyaránt. Kicsit fogom még tökéletesíteni: pl. több zabpehely kevesebb más liszt.
Korábbi tojásmentes pánkó-verzió is létezik.

5 comments:

irisz said...

ó óó akkor ennek a receptnek csináltam meg anno a tojásmentes verzióját itt:
http://vajaspanko.blogspot.com/2008/05/zabpelyhes-keksz-gymbr-teval.html

a tied jobban tetszett nekem, de majd még kísérletezem.
ma reggel a tőletek származó szilvalekvárral toltam, hmmmmmmmmmm

Frazon Zsófi said...

beszerkesztem a végére
Ó! tényleg, tegnap nem adtam lekvárt! na, akkor kell következő forduló, hogy tudjuk pótolni!

Frazon Zsófi said...

hm... ez a méz, ez eszembe se jutott. mondjuk már így is túl lágy volt. de ízre. hm. kísérletezzünk. esetleg mákot ne tegyünk bele? :)

Kriszta said...

Én Millie zabpelyhes kekszét szoktam sütni, csak cukor helyett 3-4 ek. mézet teszek bele, margarin helyett meg vajat:
http://pakosztos.blogspot.com/2008/04/zabpelyhes-kex.html

Bár nekem soha nem dagadnak olyan nagyra sülés közben... :(

Mónika said...

Én is ezt a SJ-féle kekszet tökéletesítem:) Jó a recept, lehet még bele tenni mazsolát, kandírozott gyümölcsöt, meg ilyesmit. Én is álló nap tudnám enni:)
A cél a Classic Farm-szerű csokis-zabpelyhes keksz, amiért gyilkolni is.

Ja és régen a vörös oroszlánban volt vmi tündérkert fantázianevű gyümölcstea, na azzal......