Wednesday, August 6, 2008

Szezámos burgonya, channa dal, és cékla-répa raita

Shakuntala Saraf Indiai Vegetáriánus receptgyűjtemény c. könyvéből származik a Szezámos burgonya receptje. A hozzátársított channa dal-t Frazon Zsófinál kóstoltuk meg, és a pánkóra feltett bejegyzése alapján készítettem el. A cékla-répa raita saját produkció, felhasználva a már említett szakácskönyv raita receptjeinek alapjait, kiegészítve azzal a kényszerítő helyzettel, hogy répa és cékla állt rendelkezésre egy salátához. :)

Tehát a SZEZÁMOS BURGONYA:

Hozzávalók:
1 kg kisebb főtt burgonya
25 dkg hagyma felaprítva
2 ek. szezámmag
2 tk. zöld chili paprika feldarabolva
1/2 tk. köménymag
3-4 babérlevél
2-3 ek. olaj
fekete bors, ízlés szerint
friss koriander levél
friss citromlé

Olajon megpirítjuk a köménymagot és a babérlevelet, hozzáadjuk a hagymát, chilit, 2 percig pároljuk. Hozzáadjuk a szezámmagot, a sót, feketeborsot és pár másodpercig tovább pároljuk. Hozzáadjuk a burgonyát és még 2 percig főzzük.

A salátához julienre vágjuk... khhhm(most tanultam! :)) ) a répát és a céklát. Egy közepes cékla felét és 2 közepes méretű répát használtam el.
Az öntethez egy nagy pohár joghurthoz hozzáadunk 2tk. cukrot, fél tk. sót, fél tk. borsot, köménymagot, és 1 tk. pirított mustármagot, majd összekeverjük a cékla-répával.

14 comments:

Frazon Zsófi said...

és akkor az e-mailben általad említett "channa dal" ritmusára és dallamára ezt a szöveget lehet ütemesen énekelni:

krumpli-körri fincsi, mi?
célra-répa fincsi, mi?

nagyon pöpecül fest! mondhatnám: festői!
:o)

Frazon Zsófi said...

ááá, már megint elrottottam, akkor újra:
krumpli-körri fincsi, mi?
cékla-répa fincsi, mi?

még jó, hogy írástudó vagyok...

irisz said...

gondoltam, amíg nem érkezik az a pesto recept, elütöm vmivel az időt. :P :P

nagyon durva ez a kaja, azt hiszem vacsorára sem lesz ma már szükség. :))

Frazon Zsófi said...

pedig az indiai nők naponta háromszor főznek friss ételt a férjüknek...

irisz said...

az újramelegítés főzésnek számít?
náluk hány óra egy nap vajon? hova fér bele három melegkajás étkezés?

Frazon Zsófi said...

nem, nem, a melegítés nem főzés, egy rendes indiai háztartásban csak a friss étel ér bármit is. hogy hova fér? hát nem kell abbahagyni. reggel elkezded, és csinálod folyamatosan. mi ebben a furcsa? :D csak addig állsz meg, amíg az ételfotókat és a recepteket felnyomod a blogra
:)))

Mónika said...

vettem ám a célzást

hamarosan jelentkezem a pestóval, csak valahogy az én napjaim mintha mindössze tíz órából állnának..asszem indiába költözöm..de akkor meg egy csomó idő elmegy a napi háromszori főzéssel..?

ááá..

irisz said...

:)) legalább az egyik pestót tedd fel a háromból :P!

én most találtam egy kiskaput az időkinyújtására, kávénak hívják. Megint rákaptam, és sokkal több minden történik egy nap alatt. :))

Mónika said...

na ezt én is most tökéletesítettem, vettem cikóriakávét, és abból meg lehet inni egy egész nagy bögrével is!
csak az a baj, hogy én ezt munka közben iszom, és nem a szünetben...

(mert a szünetben mosógépet pakolok, teregetek, keverek, olvasztok..stb)

Mónika said...

na most ez pontosan úgy hangzott, mintha háromgyerekes családanya lennék..:D

Frazon Zsófi said...

szünet?...
akkor biztos én négygyerekes vagyok...
hajrá lányok!

Mónika said...

szünetnek hívjuk, amikor leáll a mosógép, és nem akarod, hogy összegyűrődjenek nagyon a ruhák, vagy amikor felforr valamilyen étel, de még nem pucoltál meg bele valamit, vagy amikor csenget a postás.

Frazon Zsófi said...

az élet iskolája!
jó sűrű a tanítás :D

irisz said...

óóó nálam nincs szünet, a szüneti teendőket most másra kell hagyjam - mondjuk akkor úgy, seta rengeteget pihen helyettem. :P
legalább én nem hangzom úgy, mintha gyerekes lennék :D