Friday, August 29, 2008

berlin vegán

A berlini nyaralásból nemcsak belga csokoládékat, hanem nagyon sok elképesztően jó könyvet, rengeteg gondolatot, végül pedig egy csomó fotót hoztam. Ezt a mostanit kifejezetten a Vajaspánkó társadalomnak készítettem. (Képre klikk, nagyobb lesz.)
A képen a Maja's Deli étterem lehúzott rolója látható, ami Berlin első és talán egyetlen igazi vegán bisztrója Prenzlauer Bergben (egykori keleti blokk). Leginkább napközben lehet mindeféléket enni - hideget, meleget, gyorsan vagy lassan. Egyszerre 15-20 ember tud leülni, dohányozni pedig sehol sem lehet. "Totemállatuk" a tehén, aki nézésével és puszta létével akar rávenni: go vegan! Az eredeti logo - ami leginkább a Krowka cukor papírjáról volt ismerős - grafikus tehánábrázolását az étterem tulajdonosai a wizet design csoporttal gondoltatták tovább, akik a rolót és a falakat fújták.
A wizet grafikus megoldásai a nagy globális graffiti pályán számomra nem jelentik a csúcsot, de azért van több alkotásuk, amit érdekesnek, izgalmasnak tartok. Valahogy úgy fogalmaznék: kicsit simák. Nem titok, hogy izgalmas témának tekintem a graffitit, mint a világhoz való hozzászólás egy nyilvános és vizuális formáját - amit ne keverjünk össze a céltalan, a város amortizációját okozó barbár és eszetlen firkálással. A "jó" firkának helye és jelentése van, olyan témákat "visz színre", amelyek az alkotókon kívül több embert is foglalkoztat. E tekintetben az 1989 óta folyamatosan változó Berlin egy kincsesbánya (Banksy sem kerülte el a tájat). Az egykori keleti oldal, különösen a belvárosi részek a politikai megszólalások fő terepei: művészek, intézmények, klubbok és bárok is gyakran nyúlnak ehhez a műfajhoz. Így abszolút érthető, hogy egy vegán étterem is a nyilvános utcai beszéd ezen vizuális formáját vette igénybe. Így kapcsolták össze a környezetudatos, társadalomkritikus gondolkodást a firka egy formájával, korántsem öncélú formában. Az alkotás ugyan csak zárás után látható teljes egészében, de a helyet nyitvatartás alatt is kipróbálásra javaslom!
Aki arra jár, ne hagyja ki!

3 comments:

irisz said...

minden szempontból szimpatikus a hely, és egyetértek azzal h. nem a streetart csúcsa, de az üzenet átjön és tetszik!
kíváncsi volnék h. mit adnak enni! Állítólag ősztől a pro-bio étteremben (győri út) is lesz vegán menü mindennap!

irisz said...

esetleg megkérhetjük ezerszázalékékat h. fújjanak v.mit majd a rólóra :)) - így nem kell elmennünk berlinig - csak emiatt. :)

Frazon Zsófi said...

hm... jó ötlet az 1000%
nekem legalábbis biztos inkább bejönne a design!
enni jókat adnak, és nem is túl drága, meg édesek :D