Monday, September 1, 2008

hulla szilva 2 - mintha chutney

Némi késlekedéssel, de a hétvégén végre befőztem az ajándék szilvákat! Eddig csak érleltem a gondolatot. Az előző adaghoz képest lényegesen savanyúbb alapreceptet raktam össze, és abból kerekítettem ki egy csípős, fűszeres változatot - mintha chutney lenne.
Így készült:
kb. 3 kg szilva (nem túl érett, de ízletes)
1 kg barna nádcukor
2 csomag dzsemfix (2:1)
1 nagy citrom leve
1 ek. jófajta (tehát nem Horváth Rozi) gyömbérpor.
Ezt el kezdtem összeforralni, és amikor már meleg volt, de még nem zubogott, kettészedtem. Az egyik felét befejeztem, ahogy kell (forrás után 2-3 perc, üveges szám, fejenállás), a másik felével pedig kísérletbe kezdtem. Valami olyat akartam, amit szószként lehet használni - ahogy a chutheyt is szoktuk. Ehhez előszöt egy kicsit továbbsavanyítottam gyömbérrel. Miután lassú tűzön csináltam, és végig a kóstolással döntöttem el az arányokat, a hozzávalókat csak körülbelülre tudom megadni:
1 tk gyömbérpor
1 friss zöld chili apróra vágva
1 tk őrölt zöldkardamom
fél tk őrölt koriander
10-15 szem fehér bors apróra törve
egy kevés őrölt fahéj
kis marok fenyőmag
(szerettem volna bele még mazsolát, de elvétettem, mert nem volt itthon). Addig főztem, amíg éreztem, hogy kezd sűrűsödni, a cél az volt, hogy a porfűszerek feloldódjanak, a chili pedig kicsit megfőjön. Egyelőre nem tudom, hogy fog "viselkedni", ugyanis olyan 2-3 evőkanálnyi kimaradt az üvegekből, és azt határozottan érzem, hogy állásában egyre erősebb. Egyáltalán nem elviselhetetlenül, tk. valami ilyesmire vágytam. Az pedig külön izgalmas, ahogy a fenyőmag adja át az egész misungnak azt a furcsa, kicsit füstös ízét. Most már csak arra kell figyelni, hogy maradjon belől a télre! (A képet a fűszeres változatról készítettem.)

2 comments:

irisz said...

jóól hangzik, lehet h. nem is baj, h. a mazsola kimaradt, mert attól megint nagyon édesbe ment volna át. örülök h. a szilva jó kezekbe került, a nálunk lévő adag még mindig vár az egyre sanyarúbbnak tűnő sorsára.

Frazon Zsófi said...

én is hűtőben tartottam, és alig kellett 3-4 szemet kiszórnom. nagyon strapabíró fajta! és van benne kukacos is! nem sok, de ahhoz elég, hogy elhiggyem: nincs agyon permetezve. kiváló! és persze, így utólag is köszönöm.
igen, ezzel a mazsolával igazad lehet.