Tuesday, July 22, 2008

Csókolom, répatorta van?

Nem is tudom, hogyan kezdjem. Nem a végeredmény miatt teszem fel most ezt a bejegyzést, hanem amiatt, h. ez az első torta, amit valaha sütöttem. Amikor láttam, hogy annak ellenére, hogy teljesen saját verziós a recept, gyönyörűen feljött a tészta, azt jutott eszembe, h. már semmi sem menthet meg attól, hogy jól sikerüljön. Az ördög persze nem alszik, én pedig képtelen vagyok egyszerre csak egy dolgot csinálni, így miközben telefonon örvendeztem a szépséges tortának, a másik kezemmel az egészet a padlóra borítottam.
Csak esztétikailag sínylette meg a dolgot, egészben maradt, csak kicsit fura formát vett fel. Viszont eszméletlen finom lett. Ajánlom mindenkinek, de csak két szabad kéz használatával.


A receptet, amit tojásmentesre és bio-ra alakítottam, itt találtam.
Hozzávalók:

25 dkg finomra reszelt sárgarépa
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
18 dkg nádcukor
8 dkg méz
1 cs. sütőpor
1/2 kávéskanál szódabikarbóna
15 dkg apróra vágott dió
1,5 dl olaj
kevés víz
csipet só, gyömbér, fahéj, kardamom,
kevés gyömbér


cukormáz:
fél citrom leve, 18 dkg porcukor összekeverve

A lisztet, sütőport, szódabikarbónát elmorzsolom az olajjal, hozzákeverem a cukrot. A répát összekerverem a fűszerekkel, leöntöm mézzel, hozzáadom a liszthez, és az egészhez keverem a diót, és annyi vízet, h. ne essen szét. Tortaformába teszem, 45 percig 180 fokon sütöm.

A mázat nem tudtam megcsinálni, mert nem tartunk itthon fehér cukrot. Próbáltam finomra darált nádcukorral helyettesíteni, de sajnos nem lett belőle máz. Legközelebbre szerzek porcukrot, mert az a fehér plusz réteg nagyot emel az összképen. A mázat még rögtön a tortára kell tenni, majd vissza a sütőben hogy ott rászáradjon.

Vigyázat! Nagyon finom!

11 comments:

frazon zsófia said...

hm, látom már itt is torkos nyulakkal barátkozol :)

szerintem nem leesett, hanem eldobta magát a gyönyörűségtől -- az két egészen más mentalitás
:D

irisz said...

mindenesetre ezzel a dobással, éppen csak megúszta a ma reggel eltörölt "arató" címkét

frazon zsófia said...

:)
akkor ez volt az utolsó dobása!

frazon zsófia said...

nekem nincs ellenemre, ha tortaimádót felteszed a linkekhez :) mondjuk a sütiszörny alá...

irisz said...

ennek a tortának már biztos, mert már alig van belőle egy-két morzsa... a torkos nyulak, ugye..

tortaimádó meghúzta magát kevéssel a sütiszörny alatt :)

frazon zsófia said...

és a titokzatos tortaimádónak van egy reformnasik oldala is: http://reformnasik.blogspot.com/

nem piskóta a csaj! (miért gondolom, hogy csaj...)

Millie said...

Philadelphia krémsajtba keverd a porcukrot, abból legyen a máz!
Vagy a sajt is tiltólistán van?
Egyébként nagy kedvencünk a répatorta...

Mónika said...

ódejó! már nagyon régóta vágyom répatortára, de két szalmaszálat sem tettem keresztbe a receptjéért...szóval csak passzívan. most viszont ki fogom próbálni!

irisz said...

köszi, kipróbálom majd ez a sajt dolgot... :)

Receptgyűjtő said...

Szia, Irisz!
Szerintem igazán jól mutat a tortád, még a borítás után is!
Bevallom, ez a kiborításos módszer már nálam is alkalmazva volt, csak az enyém nem úszta meg ennyivel:-))
Biztos finom lehetett!
Üdv: Marica
(Köszi, Zsófi, tényleg "csaj" vagyok, csak már túl a tinikorszakon jóval, sajnos...)

irisz said...

kösziszépen! megtisztelő, h. megnézted, mit tettem a recepteddel! :)
nagyon sok jó tortádat kiszemeltem tejtojásmentesítésre, majd meglátjuk, h. hogy sikerül. Mindenesetre az inspiráció megvan! :)