Monday, June 23, 2008

Muffint sütni jó

A szombati piknikre kétféle muffint sütöttem.

Az igazság az, hogy minden lehetséges alkalmat megragadok, hogy muffint süssek, mert sütni legalább annyira szeretem, mint enni. A muffin nagyon praktikus, mert amellett, hogy finom, szuperül néz ki, jót tesz a társadalmi megítélésünknek is. Az alaprecepttel a birtokunkban és némi fantáziával mindig lehet villantani, bármilyen összejövetelre is vagyunk hivatalosak. Természetesen indulás előtt kötelező megkóstolni, lehetőleg ráérősen kávézgatva.

Alaprecept (12 db-os formához)

25 dkg liszt

2 púpozott teáskanál sütőpor

10-15 dkg cukor (vagy méz), kicsit lecsalhatunk belőle

15-20 dkg tejtermék (joghurt, tejföl, tejszín)

8 dkg puha vaj

2 tojás (vagy 2 tojásfehérje)

nem egész 1 dl folyadék (tej, likőr, gyümölcslé) teljes kiőrlésű liszt esetén kicsit több


Ez egy kevert tészta-recept, tehát először a száraz összetevőket külön összekeverjük, ide jöhet még darabolt csoki, darált dió, mogyoró,..stb. A nedveseket úgyszintén, majd lazán, néhány gyors mozdulattal beleforgatjuk a szárazat, és azonnal adagoljuk a muffinsütőbe (csak háromnegyedéig töltsük, ellenkező esetben kinőhetik a helyüket, és akkor súrolhatunk). Nyomkodhatunk még bele csokit, vagy gyümölcsöt, kanalazhatunk lekvárt a közepébe, bármit ízlés szerint, de sokáig ne várjunk, mert a kevert tésztát azonnal meg kell sütni, különben nyúlóssá válik a tészta, a kész muffin pedig kemény lesz. Szóval ha megvagyunk, csak bevágjuk a 160-180 fokos sütőbe, és 20-25 percig sütjük.

Az egyiket citromlével és reszelt citromhéjjal ízesítettem, a másikban kakaópor és csokidarabkák landoltak, valamint tettem a közepükbe egy-egy kiskanálnyi idei meggydzsemet is.


(Természetesen többféle alaprecept is létezik. A lényeg szerintem az, hogy egy-egy recepten belül tartsuk meg az arányokat.)

3 comments:

Frazon Zsófi said...

igen, tényleg szuperül néz ki, és egészen biztos vagyok, hogy elképesztően nőtt a társadalmi megítélésed
itt a pánkón tutira :)

Mónika said...

jaj, nagyon, képzeld, reggel belenéztem a tükörbe, és AKKKORA volt...:D
már nem is férek miatta a ruháimba:D

Frazon Zsófi said...

pedig te írtad, hogy "tartsuk meg az arányokat" ... höhö:)