Monday, June 23, 2008

Citromfű / Méhfű

A citromfüvet (vagy népiesen méhfüvet latinul Melissa officinalis ) már a rómaiak és görögök is ismerték. Nevét friss, citromra emlékeztető illatáról kapta.

Dél-Európában és Elő-Ázsiában őshonos évelő növény, amely sok gyógyhatással rendelkezik. Idegerősítő, görcsoldó, emésztést serkentő, étvágyjavító, vírusölő, nyugtató hatású, még a vizsgafélelem csökkentésére is ideális eszköz. Teaként alvászavarok ellen és szélhajtóként is fogyasztható.

Felhasználása:
Megszárított földfeletti hajtásait (Melissae herba) és levelét (Melissae folium) étvágy-és ízjavító, illetve altató teakeverékekben használják. Illóolaját (Aetheroleum melissae ) fürdővízbe cseppenthetjük, kiváló relaxáló hatású, illetve nem kevésbé kellemes a citromfű illóolajával történő lazító masszázs, amely valóban csodákat művel.

Levelei felhasználhatók saláták, töltelékek gyümölcslevesek, gomba-, szárnyas- és vadételek készítéséhez. Íze jól harmonizál a túróval és a sajtokkal is. 80%-os citromfű kivonatból ma már bio szénsavas üdítőital is készül. Szárított levelét pot-pourriban is lehet használni. Nyugtató fürdőhöz erős teát kell a fürdővízhez önteni, és 20-30 percig lazítani a vízben.

Forrás: edenkert.hu

3 comments:

Frazon Zsófi said...

népi nevét pedig a méhre emlékeztető zümmögéséről?
:)

irisz said...

azt hittem eddig, h. egy csapat méh tanyázik az erkélyünk felett, de ezekszerint lehet h. csak a citromfű volt az?? :)

Frazon Zsófi said...

hát, ha ezt két néprajzos is állítja...