Monday, June 23, 2008

Túrógombócok éjszakája

Szombaton, amikor a múzeumok éjszakája is volt, délutáni gyerekprogramot szerveztünk barátokkal, ami nálunk kezdődött ebéddel. Gondoltam, valami könnyű nyári gyerekmenüt kéne kitalálni, hát ez lett belőle: morzsás mákos túrógombóc, gyümölcssalátával.
A gombóc tk. hagyományos módon készült (fél kiló túró, 10-15 deka dara - ezt azért nehéz pontosan, mert attól függ, a túró mennyire lágy - 2-3 kanál cukor, csipet só, 3-4 tojás sárgája - ez megint az állagtól, meg a tojás méretétől függ -, amikor pár órát állt, akkor a tojások keményre vert fehérjét hozzákeverem). Aztán gombócolás, főzés, pirított morzsába hempergetés - amibe ez alkalommal egy marék mákot is kevertem (pirítás után és darálatlanul). Aztán az egészet visszatettem sütőbe: egy réteg morzsa, rá a gombócok, maradék morzsa, jó sok tejföl, kis porcukor és fahéj (díszítésnek cseresznye). Kb. 20-25 perc alatt kicsit lepirul a morzsa, átforrósodik az egész cucc.
Barackból és banánból, kis mézzel, citromhéjjal és -lével csináltam hozzá egy nagyon egyszerű gyümölcssalátát, amit ízlés szerint hozzá, vagy utána lehetett enni (bébiknek turmixolva).
És hogy miért gombócok éjszakája? Mert a múzeumok éjszakája után hazatérve hidegen is kiváló! Micsoda mázli, hogy maradt pár...

No comments: