Friday, November 30, 2007

Dalauzi

Karácsony: mák, dió, méz mi más...:)legyen most mindez Örmény módra

Dalauzi, édesség Örményországból:
hozzávalók:25dkg méz, ugyanennyi mák, fél kg dió, ééés soksok idő...

Első lépésben a mézet folyamatosan kevergetve forraljuk, amíg szép piros nem lesz, vigyázni kell le ne égjen! akkor van kész ha kihűlve megkeményedik.
Diót és a mákot megdaráljuk, természetesen kézzel:) http://ec.europa.eu/environment/climat/campaign/pdf/table_appliances_hu.pdf használjunk minél kevesebb energiát, és edzésnek sem rossz ha megfelelően régi lepukkadt darálótok van mint nekem:)
Innen szedtem a linket, nézzétek: http://ec.europa.eu/environment/climat/campaign/switchoff_hu.htm

((a mákdarálót úgy takaríthatjuk ki szétszedés és mosogatás nélkül, hogy ledarálunk benne némi száraz kenyeret, ha befejeztük vele a munkát))

A mákot és a diót is megmelegítjük, külön külön lábosban, majd először a mákot majd a diót a mézhez keverjük. Pici tűzön még összemelegítjük, de fél perc csak!

Így kapunk egy nagy illatos masszát, amit már csak gyurmáznunk kell, kinyújthatjuk és csinálhatunk belőle kis kockákat az eredeti recept szerint, vagy, én úgy szoktam hogy golyókat gyúrok belőle, közepébe mazsola vagy dió, betölthetjük datolyába, beforgathatjuk csokiba, stb stb...kinek mihez van kedve.

A receptet régesrég a 99 sütemény és torta könyvből tanultam, ha jól emlékszem...:)

7 comments:

irisz said...

szívesen kipróbálnám, ha nem lennék benne biztos, h. ha szépen kérlek, újabb és újabb adagokkal lepsz meg! :P :P

Anonymous said...

Például dec. 7-én vagy 8-án éppen jó lenne egy adag. Azt hallottam: nagyon-nagyon finom!!!

irisz said...

:) igen, igen és anonymus vendégeim is lesznek azon a hétvégén, érdemes felénk jövet körülnézni a villamoson! :P

Anonymous said...

ajjaj...akkor viszek és mély csöndben leszek a tömegjárműveken:)

Zsófi

zsebian said...

Sziasztok! azért van egy-két tévedés a dáláuzival kapcsolatban. Ez egy régi örmény édesség, amivel az örmények az újévet szokták kezdeni. Namármost, ami nem úgy van, mint a fenti receptben, az a következő(k): nem is igazán kell olyan sok idő hozzá, mert kb. 40,45 perc alatt megvan(ha a diót te töröd meg magadnak, akkor persze több), egyenlő arányban tesznek bele mézet, diót, mákot(vannak, akik a mákot kihagyják), mondjuk 1/4 kg általában az adag,a diót nem(!!!!) darálják(és a mákot sem, csak egy kicsit megpörkölik, a diót nem pörkölik!), hanem negyedelik vagy vagdossák. Szoktak tenni bele reszelt citrom- és narancshéjat. Jó étvágyat hozzá, ha kipróbáljátok és kellemes ünnepeket. Jéöcstnik Nor Töi (Boldog Új Évet)
Dájbukát Laci

irisz said...

köszi a helyesbítést, akkor átírjuk a nevét mákgolyók zsófi módra a címét. Gondolom a forrás volt hibás, ahonnan származik a recept, de nálam ez a verzió is mindentvivő.

Ördögh Zsófi said...

igazán köszi, mindig tanul az ember.

amúgy képzeld el, pl Makón, innen(Szeged) csak 30km, velünk ellentétben, cukorral eszik a (fokhagymás...)spenótot...brrr

nem tom érthető e, amire finoman célozni akarok.

természetesen kipróbálom a recepted mindenképp!