Wednesday, April 22, 2009

Csokiszufflé

Ezzel a puding dologgal én úgy vagyok, hogy hiába, hiába, nekem csak az a porból tejjel főzött remegős izé marad a puding, amin felnőttem. És szerintem a fél ország így van vele. Elég megtévesztő elnevezés, de ahogy olvastam, eleve az angolok is több mindenre használják a puding szót. Én először egy Agatha Christie regényben szembesültem az eredeti angol karácsonyi pudinggal, ahol is már hetekkel karácsony előtt elkezdték készíteni a pudlingot! Na ekkor sejtettem, hogy ez biztos nem Dr. Oetker... :)

Szóval én továbbra is inkább szufflénak vagy felfújtnak nevezem ezeket a kis csodás dolgokat, amikre mostanában szabályosan rákattantam. Korábban főleg azért nem próbálkoztam velük, mert csak ósdi gáztűzhelyem volt, amelynél fogalmam sem volt melyik fokozat hány fokra melegít, most viszont van már csodatűzhelyem :) Aztán hát kicsi szufflé tálkáim sem voltak, pedig az sokkal helyesebb, mint nagy tűzálló tálban sütni, most viszont van 4 db szép kis tálkám is :) Úgyhogy már harmadik alkalommal sütöttem felfújtat, egyszer citromosat (még fejlesztés alatt áll), kétszer pedig ezt a csokisat (ha ezt is lehet szufflénak nevezni) és most végre publikálható is lett. Mit publikálható??? Egyszerűen fantasztikusan tökéletes lett!



Mamma legegyszerűbb csokoládés süteménye volt a kiindulás, először szó szerint követtem is, de az nekünk túlontúl édes lett. Így módosítottam rajta keveset és most már istenire sikerült.

Tehát a hozzávalók:
3 db tojás
90 g cukor (eredetileg 125 g)
125 g étcsokoládé (én 60%-os Tibivel csináltam, de ez tényleg a minimum, ennél csak jobbat szabad használni)
125 g vaj
egy csipet só
pici bourbon vaníliás cukor
kevés rum aroma

A csokit a vajjal gőz fölött megolvasztottam és elkevertem benne 3 teáskanálnyi Dr. Oetker rum aromát (tennék én bele igazi rumot is, de van egy antialkoholistám), s amíg ez hűlt, a tojásokat a cukrokkal és a csipet sóval addig vertem, míg egy halványsárga nagy hab nem lett belőle. Ebbe aztán beleöntöttem a csokis olvadékot, szépen elkevertem, majd 4 kis tálkába szétosztottam a masszát. A sütőt légkeveréssel 160 °C-ra előmelegítettem és a középső szintre betoltam a tálkákat. Pontosan 20 percig sültek, ezalatt a felfújt felfújódott, lett szép kérge, belül pedig krémes maradt, mint a nagykönyvben... :)

3 comments:

trinity said...

Kedves Kriszta!
Finom lehet a csokis szufléd!
Az antialkoholistának megnyugtatásképp: az alkohol 100 fokon szépen elillan...20 perc alatt nyoma sem lesz,csak az aromája marad!

Kriszta said...

Téényleg elillan!!! Pff, ez nekem soha nem jut eszembe! Köszi szépen Trinity :)

Frazon Zsófi said...

hmmm, csak a képről is már... :)