Monday, January 19, 2009

Fordított almatorta

Sajnos a fotó nagyon nem sikerült szép színűre, de igaziból a tortának a megjelenésével sem vagyok elégedett.
A receptet Dulminánál találtam, miután régóta kutattam valami egyszerű és sok-almás sütemény után.
Nem tudom, hogy mi fog történni, ha nem fordítva pakolom bele a hozzávalókat, de biztos, hogy kipróbálom, mert akkor több alma férne a tetejére és nem volna ilyen kis nyomott, miközben az alja gyönyörűszépen feljött és domborodott. :)

A recepten némiképp változtattam a meglévő hozzávalók és a fokozott almavágyból adódóan.

A (praktikusan nem csatos) sütőforma alját kivajaztam, vékonyan meghintettem barnacukorral és rászeleteltem a receptben javasolt nem túl kicsire szabott almaszeleteket. Nekem ez két és fél nagyobb alma volt. Ezt keveseltem, ezért másfél almát nagyon apróra vágva még beletettem a tésztába.
A lepakolt almát fahéjjal, zabkorpával és marék dióval szórtam meg, hogy ne ázzon át a tészta.

Majd a következő hozzávalókból kikevert anyagot öntöttem az egészre:

25 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 csomag sütőpor
1 mokkáskanál szódabikarbóna
5 dkg barna nádcukor
3 e.k. méz
2 e.k. citromlé - az eredeti receptben citromsav van, de az nekem nem volt.
v.mint nálam hiányzott az előírt 1 evőkanál rizsliszt is. :(
1 t.k. vanília kivonat helyett, vanilíás cukor került bele,
6 e.k. olaj
és 2.5 dl víz
v.mint a fent említett 1.5 alma mellé még a dióból is tettem egy kicsit, ami maradt a szórásból.

180 fokos sütőben 25 perc alatt nagyon szépen megsült és nagyon ízlet a kontroll csoportnak :)
.

2 comments:

Anonymous said...

meg akartam írni,hogy mi a kontroll csoport, de mekkora hülyeség lett volna...:) nagyon megkívántam a sütit a recept alapján!

irisz said...

igen, lehet h. pont nem kontroll csoportot kellett volna írnom, de valami vicceset szerettem volna gyorsan... :P