Monday, December 15, 2008

mustáros lencse

Nagyon szeretem a lencsét - is. Ehhez a mustáros lencséhez - amit korábban már többször, több variációban elkészítettem - felhasználtam az indiai ételek elkészítése során felhalmozott tapasztalataimat is.
3 dl lencsét (normál barnalencse) a szokott módon beáztattam 3-4 órarára. Amikor kétszerezése dagadt, akkor egy nagy hagymát apró kockácra vágtam, kis oliván megpirítottam, és amikor aranybarna lett, akkor ráöntöttem a lencsét (víz nélkül). Lassú tűzön kicsit összepároltam, és befűszereztem. Tettem bele:
1 nagy darab fajéhat
3-4 szem fekete kardamom magot
4-5 zöld kardamom magot
2 nagy babérlevelet
6-7 szem szegfűszeget
1 szárított zöld chilit egészben,
sót, borsot.
Majd felöntöttem annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, lassú tűzön forraltam. Arrra ügyeltem menet közben, hogy sose legyen rajta túl sok víz, legyen esélye elfőni. Hozzádobtam még egy félbevágott répát és két nagy gerezd fokhagymát. Kb. fél óra alatt főtt meg annyira, hogy már elég jó (kicsit röcsöghet, én nem bánom), de még nem vált le a lencse héja. Na akkor levettem, a maradék vizet leöntöttem, a fűszereket megpróbáltam kihalászni. Egy nagy tálban összekevertem 2-3 evőkanál csípős mustárral (most zöldborsos volt itthon, az nagyon jó hozzá), öntöttem hozzá bőven oliva olajat, és utána sóztam. Hidegen és melegen is jó. (Mi most - vagyis a múlt héten, mert akkor csináltam - rozmaringos, citromos tengeri halat ettünk hozzá.)

2 comments:

oximoron said...

jajdefinom lehet!! Tuti kiprobalom! *lencseimad*

Anonymous said...

Sziasztok! Remek ihletet adott ez a lencsés recept!!! Majdnem ugyanilyet csináltam, csak kimaradtak a kardamomok (most éppen Mexikóban lakunk és kicsit korlátozottak a konyha- és nyersanyagkörülmények), tettem bele viszont gyömbért és a csili helyett szárított piros jalapeno paprikát. Szuper lett és azóta a "közönségem" többször követelte az ismétlést! Köszi!