Thursday, December 4, 2008

Ajándék bonbon

Egy kedves kollégámnak készítettem tegnap este (éjjel :o( ) ezeket a bonbonokat, cserébe amiért tett nekem egy ide-oda-fel-le-átszerelős autós szívességet. Hja bizony megvan annak is az előnye, ha az ember lánya ilyen férfias munkahelyen dolgozik :)



Szóval kétféle bonbonról van szó.
Az egyik egy marcipánba töltött rumos aszalt gyümölcsös bonbon, a másik pedig egy csokitrüffelszerűség, aminek az eredeti receptjét még tavaly találtam a Nők Lapja Cafén kávébomba néven. Nos, én ezt a receptet azóta is variálgatom, most egy narancsos-grillázsos trüffel született.

1. Marcipánba töltött rumos aszalt gyümölcsös bonbon
Mivel sajna nem kaptam marcipánt a Lidl-ben, vettem egy 20 dkg-os őrült mandulát, és Rebaba útmutatása szerint életemben először magam készítettem marcipánt. Őszintén szólva, amikor megkóstoltam a kész masszát, savanyú-szomorú képpel konstatáltam, hogy túlságosan édes ez nekem :( Aztán amikor már a kész bonbonban összevegyült a gyümölccsel és keserű csokival, boldog arccal konstatáltam, hogy de hisz ennek az égvilágon semmi baja, éppen így jó :) Miután marci kész lett, és betettem a hűtőbe, egy 20 dkg-os vegyes aszaltgyümölcs (körte, füge, sárgabarack, szilva) kb. felét-háromnegyedét felvagdaltam és rumba áztattam. Ezután elmentem otthonról...
...mikor hazajöttem, gőz fölött felolvasztottam 2 tábla étcsokit és szépen nekiálltam az összeszerelésnek: egy-egy gyümölcsdarabot bebugyoláltam marcipánba, golyót formáztam belőle, és a szokásos módszeremmel bevontam csokival. Kb. 40 db lett.

2. Narancsos trüffel grillázssal
1 dl tejszínt 5 dkg vajjal felforraltam, beletördeltem 1-1 tábla étcsokit + tejcsokit és addig kevergettem, míg a csoki felolvadt benne. Belereszeltem egy narancs héját és elkevertem 3 ek. darált keksszel, majd kihűtöttem. Legjobb egy éjszakára hűtőbe tenni, mert különben elég kezelhetetlen a massza. Eredetileg még kekszmorzsa sincs a receptben, de egyrészt keksszel még finomabb, másrészt így valamivel szilárdabb lesz a krém. Én csináltam már 8 ek. darált keksszel is, úgy viszont másnapra igencsak baltával kellett kibányászni az edényből. Most nem volt időm az éjszakázásra, kb. 2 órát fagyoskodott az ablakpárkányon, de így is olvadt rendesen a kezemben. A formázás tehát úgy történik, hogy kiskanállal kis halmokat szedek a dermedt krémből, amit meg kéne próbálni golyóvá formálni (ahha...), és ezeket valamiben (csokireszelék, valamilyen durvára tört csonthéjas, kakópor stb.) meghempergetni, ami nálam most boltban vásárolt nagyon jó kis mogyoró grillázs volt.
A végeredmény: csodás ízorgia :)

A bonbonokat papírkapszlikba és bádogdobozba tettem, majd be a hűtőbe.
Mondhatom, óriási sikere volt ma reggel a fiúk körében :) Asszem elég csak annyit mondanom, hogy kaptam tőlük egy 5000 db-os megrendelést a karácsonyi céges bulihoz :D

17 comments:

irisz said...

üüüűűű ez nagyon jól néz ki... én is szívesen segítek neked autótszerelni - meg tudom állapítani pl. ha egy autó nem működik :))

Mónika said...

én meg nagyszerűen tudok hümmögni hozzá:))

Kriszta said...

:D :D :D
Abban azt hiszem, nem nagyon kell segíteni... :) De kezdem azt gondolni, hogy a február jó alkalom lesz egy kóstolóra, hm?

Kriszta said...

Akor majd hümmögünk kórusban, nagy egyetértésben :))

irisz said...

én aggódom, hogy addig megromlik, de várok türelmesen, és fejlesztem az autószerelési ismereteimet. :)))

Kriszta said...

Írisz, ez már tuti nem romlik meg... :)

Mónika said...

:)))

Frazon Zsófi said...

jajj, én is akarok mondani valami vicceset: mondjuk mi lenne, ha megállapítanám, hogy neked tk. nem is kell autó! szerintem az minimum két ilyen doboz bonbon!
:O)

Frazon Zsófi said...

azt hiszem két éve kísérleteztem bonbonnal, de nagyon befürödtem vele, végül az egészet meg kellett enni kanállal... mondjuk az íze jó volt! de ezek a kis bonbon etűdjeid meggyűztek róla, hogy idén újra be kell dobnom magam! szuper!

Kriszta said...

:))
És ha látnád a fejem belülről!!! Úgy beindult a fantáziám, hogy csak úgy kavarognak az ízek az agyamban. Remélem hamarosan a számban is fognak :) Csak ajánlani tudom, hogy próbálkozz meg újra a bonbon gyártással! ;)

Ami az autót illeti, nem tudnék megválni tőle :( Így is alig van időm, nélküle meg aztán...

irisz said...

Kriszta!
Jó kezdet a váltáshoz egy bringás naptár, abból kiválaszthatod a számodra legszimpatikusabb autópótló típust.

Zsófi, én szívesen segítek a bonbongyártásban, minden elrontott adag kiskanalas eltűntetését vállalom.
Ne add fel soha! :))

Frazon Zsófi said...

jó, csináljunk egy nagy karácsonyi bonbonszakört!

Kriszta said...

Szupiii! Benne vagyok :) Sőt, bevállalom, hogy a szakkörbe majd bicóval járok :)

irisz said...

én sajnos betegség miatt (csokoládéfüggőség) csak kóstólni tudok.. :P, de szívesen megyek... najó, segítek gyurmázni is a gombóckákat...

Anonymous said...

Kedves Kriszta,
éppen most készül a narancsos bonbon, ajándékba, isteni az illata. Remélem leszek elég ügyes,hogy csinos formát adjak a masszának. :D
A többi recept is tetszik, főleg az indiaiak. ;)

Kriszta said...

Szia Lumena!
Remélem nem okozott csalódást a bonbon :)

Anonymous said...

Neeem, azóta egy második adag is készült, mennyei. :D