Tuesday, November 11, 2008

Öko-napi receptek

Puliszka túróval

– ahogy Kapolcson tanultam 2007 nyarán…

  1. 30 dkg kukoricadarát 1 liter sós (1 kávéskanál só) lobogva forró vízbe szórjad. Úgy keverjed, hogy a gyorsaságtól a kezed és a főzőkanalat egynek lássad! Ha az összes darát beleöntötted, és „pukkadozik” a puliszka, (1-2 perc) zárd el gázt, villanyt stb… Takard le kihülésig!
  2. 50 dkg túrót kevés sóval, ha száraz, kevés tejföllel és amit szeretsz (kapor, petrezselyem, pirospaprika) összekevered.
  3. A kihűlt puliszkát 2 db jó vizes konyharuhára szétosztod és vizes kézzel – nyújtófával négyszög alakúra, kb 1 cm vastagra igazítod – nyújtod. Elosztva a túrót, rákened, majd szorosan feltekered a ruhával. A vizes ruhát rátekerve hűtőbe teszed, 1-2 óra múlva ujjnyi vastagra szeleteled.

Eheted: magában, salátával, sültekhez köretnek …. És ahogy ízlik.

Jó étvágyat!

Puliszkagombóc

– ahogy kitaláltam

  1. A puliszka készítése ugyanaz, mint az előzőnél
  2. Vizes kézzel tenyérnyi kerek lapokat alakítunk ki, a közepére valami finom lekvárt teszünk és gombóccá alakítjuk két tenyér között. Ne ijedj meg, ha kis lekvár kijön belőle, szép márványos lesz a gombóc. Már eheted is! Ha nem elég édes, cukrozhatod! A gombócok kb. akkorák, mint egy szép termetes dió!

Jó étvágyat!


Sütőtök pite

- ahogy kitaláltam

20 dkg liszt, 10 dkg cukor, 10 dkg margarin elmorzsolva, 1 tojás sárgája, annyi tejföl (1-2 kanál), hogy jó ragadós lágy linzertészta legyen belőle. Hűtőbe kell tenni, legalább fél napra.

Közepes méretű tepsit kiolajozunk, és a tésztát vékonyra kinyújtva (széle is legyen) beletesszük. Az aljára szórunk 1-2 mm vastagon búzadarát, majd a tepsi széléig megrakjuk reszelt sütőtökkel (50-75 dkg). Ha kell, a reszelt sütőtököt összekeverhetjük 1-2 kanál cukorral.

Előmelegített sütőben 160 – 180 fokon lassan, kb. 40 percig kell sütni.

Ha kész, ne torkoskodj, mert a forró tök a szőrt is leégeti a nyelvedről!!!

Jó étvágyat!

5 comments:

martimez said...

Nagyon jól néz ki ,gondolom épp olyan finom is .Sajnos a két kicsi lányom lisztérzékeny,pedig nagyon vágynak gombócra...ki fogom próbálni.Köszi

irisz said...

Kedves Gabi!

Üdvözlet a Vajaspánkón!!!

Köszönjük a recepteket, és várjuk a további finomságokat! :)

Kriszta said...

Hm, ezek isteniek! :)

Éva said...

Mindhármat volt szerencsém megkóstolni, állítom: rendkívül finomak!!!! Azt is láttam, hogy a gyerekeknek is nagyon ízlett. Remélem, sok Gabi-recepttel fogunk még gazdagodni, mert tudom róla, hogy nagyszerű ételeket alkot.

Frazon Zsófi said...

új csaj a Pánkón! de jó! szia :)