Tuesday, November 4, 2008

Energiaszelet

A receptet Nicola Graimes: Agyturbó c. könyvéből vettem. Úgy gondolom, nemcsak a gyerekeknek fontos, hogy szellemi kapacitásukat megfelelő étkezéssel tartsák karban, esetleg javítsák. Nekik mindenképp jó reggeli, tízórai étel (egy pohár tejjel vagy gyümölcslével), de tapasztalatom szerint a felnőttek is szívesen fogyasztják.
10 szelethez:
10 dkg vaj
10 dkg cukor
4 evőkanál cukornádszirup vagy méz
25 dkg zabpehely
2 evőkanál szezámmag
1 evőkanál tökmag
1 édes alma lereszelve

A vajat, cukrot és a mézet kis lángon összeolvasztjuk. (Nem forraljuk fel!)
A zabpelyhet, a magokat és az almát egy tálba tesszük, ráöntjük a szirupot, jó alaposan összekeverjük. Amikor összeáll, egy kisebb tepsibe kanalazzuk. (Nekem elsőre nem állt össze, így a következő próbálkozásnál egy kicsi lisztet is kevertem hozzá.)
25-30 percig sütjük (180 fokon), amíg aranysárga és kicsit ropogós lesz.
Még melegen 10 szeletre vágjuk, a tepsiben hagyjuk kihűlni.

Itt írok még le egy agyturbózós reggelit, amihez sajnos nincs fényképem, de elhihetitek, jól néz ki, finom, és egészséges!
Különböző magvakat (dió, mogyoró, földimogyoró, kesudió, lenmag, tökmag, napraforgómag, szezámmag) összedarálunk.
Egy tálkába gyümölcsöt teszünk (szőlő, banán, alma, aszaltgyümölcs, stb), egy pohár naturjoghurtot öntünk rá, belekeverünk egy evőkanál magkeveréket, kis mézzel ízesítjük. Jobb, mint a bolti gyümölcsjoghurt, és egészségesebb is. Benne van minden, ami a reggeli energiafeltöltéshez kell.
Fontos: sokan allergiásak a földimogyoróra (gyerekek is!), tehát azt csak akkor tegyünk a keverékbe, ha biztosak vagyunk benne, hogy akik esznek belőle, azok közül senkinek se árt.

2 comments:

irisz said...

:) Tényleg nagyon jó ez a müzli szelet, én is kipróbálom majd,
de úgy tűnik h. a házi csokoládé recepteddel lesokkoltad az olvasótábort, azokról nem is beszélve, akik még nagyobb mennyiségű kóstolóhoz is jutottak :)).

Kriszta said...

Ó, hát Éva a tettes? Upsz... :)