Monday, October 27, 2008

Mákos kenyér "mocsárral"

A "mocsár" kifejezést és alapreceptet a helyi kis bioboltban hallottam, és a szuper B vitamin forrás - sörélesztővel készült kenyérkrémet takarja.
Nálam a következőképpen alakult: 1 gerezd préselt fokhagyma, 3 e.k. szezámmag, 3 e.k. lenmag, 5 e.k. tahini (szezámmag por), fél dl olívaolaj, 2 lapos t.k. sörélesztő, só, fűszer ízlés szerint.
Eredetileg csak B-vitamin pótlásképp csináltam meg ezt, de annyira ízlett, hogy teljesen rászoktunk. Viszont fontos tudnivaló, hogy érdemes hozzá C vitaminban gazdag kiegészítőt választani, pl. mi narancslével fogyasztottuk, mert a B vitamin csak így működik igazán. :)

A kenyér 35 dkg teljes kiőrlésű lisztből, 2 dl zabtej (tejivóknak tehén tejjel is simán), 0,6 dl víz, 3 e.k. mák, kevés só, kevés cukor, 1,5 e.k. olaj és egy tasak szárított élesztő összegyúrásából, dagasztásából, kelesztéséből (1 óra), sütéséből (fél óra) jött létre.:)

No comments: