Saturday, October 11, 2008

a kuchen, az szép

Az eredeti receptet Nigella Lawson jegyzi, de ebből nem jönne rá – és nem azért mert rossz, hanem mert nagyon más, de finom lett.
A tésztához:
35 dkg lisztet
5 dkg porított barnacukrot
csipet sót
fél csomag porélesztőt kell összekeverni.
Másik tálban:
2 tojást
vaníliát,
reszelt citromhéjat és fahéjat kell elkeverni
1.2 dl langyos tejjel, majd a két kevercset összeönteni és eldolgozni. Ez egy meglehetősen lágy tészta (szerintem a miénk lágyabb lett, mint amilyet a recepttől várt Nigella, én még pakolnék bele + 5 dkg lisztet. Nigella is variál a recept leírásánál, és ajánlja, hogy mérelgeljük, kell-e bele még liszt. A mi házi szakácsunk elbizonytalanodott, és megmaradt a 35 dkg-nál, de ez sem rontott el semmit!) Ehhez kell hozzádolgozni 5 dkg lágy vajat, és dagasztani alaposan. Aztán jöhet 1-2 óra kelesztés. Majd az összeillesztés: a kelt tésztát bele kell simítani egy kivajazott tepsibe, kis pihenés után bekeni tojással, rászórni a gyümölcsöt (eredetileg szedred és almát, a mi esetünkben körtét, mazsolát és szeletelt mandulát), és a pihentetés közben készíteni még egy kis „morzsát”: 5 dkg liszt kis sütőporral, 2-3 dkg őrölt mandula, 5 dkg vaj, 2 ek. cukor kell össze- majd a süti tetejére morzsolni. Előmelegített sütőben 15 percig nagy lángon, majd 20 percig kb. 180 fokon kell sütni. A készítéshez semmi közöm, de enni annál jobb volt, különösen vasárnap reggel tejeskávéval, almával és magyar naranccsal! Mert: „mi mondjuk meg, mi a szép!”

2 comments:

irisz said...

Jól néz ki! Kikísérletezem a tojásmentes verziót és referálok - mint ahogy, mondanád :)

Frazon Zsófi said...

szerintem lehet egy kicsit pirosabbra sütni! de így is fincsi volt!