Wednesday, September 24, 2008

összehasonlító channa dal elemzés


Ma Írisszel indiai főzésre kellett volna mennünk, de letarolta a csapatot a kór. Úgyhogy egy kis pótcselekvés: ez az egész igazából azért jutott eszembe, mert tegnap újra fűszeres lencsét főztem, és valahogy most lett igazán jó. Kicsit gondolkodom hangosan, hogy mitől függhetett.
Az első kép a tegnapi, a másik az első próbálkozásom. A mostani - azon kívül, hogy bátrabban bántam a chilivel - színben azért élénkebb, mert nemcsak friss paradicsomot tettem bele, hanem 3 ek. aranyfácán sűrített paradicsomszószt is (úgy ítéltem meg, ez az őszi paradicsom nem túl karakteres már, sem ízben, sem színben). A lencséhez pedig több fekete kardamom magot adtam - ennek nincs köze az őszhöz. De ami igazán nagy különbség volt, az a lencse állaga. Most volt benne egy leheletnyi röcsögősség, és ez izgalmasabb ízűvé tette. Este még hidegen belekanalaztam a maradékba, és akkor vettem igazán észre, hogy sokkal inkább "zöld" íze van. Nem áztattam kevesebbet, viszont csak addig főztem, míg a fűszeres alapot elkészítettem (ld. korábbi recept), ez nagyjából negyed óra volt, és az összeöntés után főztem még egy kb. 10 percet. Szerintem ez elég volt.

3 comments:

Ördögh Zsófi said...

röcsögősség? :D
vajon honnan ez a szó?
3 ö...és még sose hallottam :D

Frazon Zsófi said...

a szegedi stichre utalsz?

Ördögh Zsófi said...

tök szép szó, használni fogom, mi csak gyüttmentek vagyunk itt, még a paprikáskrumpliba is rakunk nokedlit...:) de fejlődőképes vagyok!:)