Monday, September 29, 2008

Mustban párolt körte + mascarponekrém

Kissé túltengek ma délelőtt, de annyi minden van a fejemben...

Muszáj leírnom a kedvenc desszertem receptjét, habár eléggé elcsépelt már gasztroblog-környezetben, meg egyszerű is, de épp ezért nagyszerű is :) Már gőzöm sincs, hogy hol olvastam először erről a krémről, de az biztos, hogy jól beépült a fejemben lévő recepttárba. Persze a saját ízlésemre szabva és mindig más gyümölccsel.
Múlt héten pl. egy kedves kolléga hozott be másfél liter saját mustot, amit viszont senkifia nem akart meginni, így mivel én nagyon szeretem a mustot, hazavittem az egészet :D A hétvégén tehát a krém egy részét mustban párolt körtével ettük, másik részét meggybefőttel.

Hozzávalók:
némi must
3 szem lédús, sárga körte
meggybefőtt
25 dkg mascarpone
1 pohár natúr joghurt
3 ek. méz
kb. fél tasak bourbon vaníliás cukor
pár szem zabos keksz

A körtéket meghámoztam, magházukat kivájtam és felkockáztam. A mustot felforraltam, majd beledobtam a körtéket és jó sokáig főztem alacsony lángon.
Közben a mascarponét kikevertem a joghurttal, mézzel, vaníliás cukorral.
Amikor a körte kihűlt, kiszedtem a mustból és elosztottam 3 tálkába, erre tettem a krémből, majd a tetejére összetört kekszet szórtam.
Másik két tálkába meggybefőttel csináltam ezt végig.
Mindkettő issteni finom!

Fénykép nincsen, mert úgyse látszódtak volna a rétegek, evés közben meg nálunk nincs fotózás. (Kemény világ van... :o) )

4 comments:

Frazon Zsófi said...

ó, ez a fotózás, ez csak idomítás kérdése :))
nekem nem elcsépelt. meg amúgy is hálás közönség vagyok :) szerintem mások is!

Kriszta said...

Hát a barátom már párszor nekem szegezte a kérdést, hogy most már MINDENT le fogok fényképezni??? De igazából már megszokta, hogy bogaras vagyok... :)

Frazon Zsófi said...

nálunk már akkor van a kérdés, amikor nincs fotózás: na mivan, ez már meg sem üti a pánkó színvonalát? :)

Kriszta said...

:D
Asszem nálunk is van némi haladás. Amikor Zé felvágta a tegnap sült kenyeret, megkérdezte, hogy lefotóztam-e már. Aztán mikor mondtam, hogy nem, megszeppent arccal motyogta, hogy "úristen, én meg felvágtam!" :D