Sunday, September 28, 2008

Citromtorta fehércsokival


ez már csak ilyen hétvége volt, csupa szülinapi parti, csak a sorrend volt naggggyon rossz, pénteken a hajnalig tartó haverokkal bulizós, szombaton a délelőtt kezdődő gyerekekkel mulatság...de hát az élet nem habostorta...

(Fontos túlélési recept: tök jó ha van bébiszittered az estére... de mindenképp legyen másnapra is!)

és a torta:

formát kivajaz, sütőt előmelegít

piskóta:
6 tojás
20dkg liszt
fél citrom leve
1 c héj
némi cukor
pici só
sütőpor
(szerintem ebbe is mehet fél dl rum(fehér) de nem vagyok alkesz:))

fehérjét sóval kemény habbá,
sárgákat simára a cukorral, majd kanalanként bele a lisztet, habot, citromlét, rumot.
formába(24cm) vele, sütőbe vele(180fok) kb 40-45 p.


krém:
4dl tejszín
3 citrom leve, héj
cukor( belebénáztam barnacukrot amitől megfelelően drapp színű lett...nem ajánlanám:)
((rum?))
kb 3ek liszt

felforraltam a tejszínt majd amikor kihűlt a többi hozzávalóval habosra felvertem és bepakoltam a hűtőbe.

és tovább bénázva észrevételeztem, meglepő módon nem lett kenhetően kemény...hm citromtorta nem egyszerű

így újból gázra került a krém, s némi liszttel besűríttettem.

de a végén igazán nagyon finom lett!:)

a kész piskótát ketté vágjuk, megszórjuk durvára vágott fehércsokival, jó sokkal, majd jöhet a krém és a piskóta többi része, a tetejére mehet a maradék krém és fehércsoki, de a mandula is passzol szerintem, meg szép is.

mehet rá szirupban főtt citrom v narancshéj.... ilyet régen sokszor csinált apukám, kár, hogy nem tudjuk mi is van a déligyümölcsök héján héjában tartósítónak :(
mindegy párszor belefér ez is :D

6 comments:

irisz said...

hűűű mennyi torta! és ilyen későn?!

Ördögh Zsófi said...

most éppen ráértem felrakni:)

irisz said...

kár h. ilyen ritkán érsz rá, egész jó kis receptek :))))))

nade tényleg, elő a vega titkokkal! :D

Ördögh Zsófi said...

le vagyok terhelve Atti kajáival, hogy "ugyan azt " egye mint a többiek az oviban, vegásítanom kell székelykáposztától rántotthalon keresztül a rizsescsirkéig mindent és ez kemény agymunka:)
így nem marad időm "igazi" kajákra, szajnosz...

irisz said...

jaj jajj szegény Zsófi! szegény Atti!
kitartást! éljenek a vega ovisok!

Ördögh Zsófi said...

nem gáz ám, és pl a szójás székelykáposzta nagggyon finom, majd jól felrakom egyszer.