Friday, August 8, 2008

Világközepe, Vegán találka

Bemásolok ide egy levelet, amit most kaptam:

Szia!

Van egy jó programom, aminek sok blog olvasó örül, mert *közösség*
építő, hagyomány teremtő.
Ez az Első Magyar Potluck. Lényegét tekintve megosztjuk egymással az
otthon készített főtt vagy nyers vegán étkeinket és recepetjeiket.
Először recepteket hallgatunk étvágygerjesztőnek, utána enni fogunk.

http://vilagkozepe.hu/community/3/
Az első és a második potluck augusztus 9-én (holnap) és szeptember
13-án, két szombaton lesz 14:00-17:00 óráig. Mindenkinek felhívom a
figylemét: "Kérlek figyelj oda, hogy növényi alapanyagokat használj
fel elkészítéskor és hozd magaddal vagy küldd el levélben előre a
receptet."

Szeretettel
Szépe Viktor

8 comments:

irisz said...

ezt én is olvastam, talán Fűszeres Eszternél, királyság!

ha most nem is tudok, legközelebb tutira elmegyek!

Frazon Zsófi said...

én is a szeptemberit lőttem be, addig megpróbálom megfejteni mit is takar pontosan a "vegán" szó... (csak nyers cuccot esznek?)

irisz said...

a vegán, aki nem csak húst, hanem állati eredetűt egyáltalán nem eszik, én már majdnem átérek a vegán táborba a tej-tojás mentességgel, de nálam a sajt, joghurt, túró még mindig játszik...

irisz said...

ja, és a csokoládé! hogy felejthettem el?!

Frazon Zsófi said...

hm. azért az nem lehet könnyű lecke! persze nyilván mindig van oka annak, ha az ember így dönt. és hát mindent lehet jól csinálni! talán csak az lehet nehéz - pláne ebben az országban, ami nem a toleranciájáról híres - ha nem otthon akarsz enni. pedig én nagyon szeretek étterembe járni :D és hát a két kezemen meg tudom számolni az olyan éttermeket, ahol pl. lehet normális, nem előélelként felszolgált húsmentes kaját enni! Na jó, talán ez túlzás, vegyük még hozzá a 10 lábujjamat, azzal talán közelebb vagyunk a valósághoz... úgyhogy talán ezt tényleg közösen jó csinálni, mármint a vegánságot, mert különben úgy érezheti az ember magát, mintha a holdon járna (persze, azt anéélkül is érezheti, elég, ha csak felszáll a metrora...)
hú de elszálltam, látszik, hogy megviselt e délutáni kultúrprogram...

irisz said...

:) szerintem ez sok mindentől függ. Én látom a húsos ételekben az izgalmat, a szépségét, és bár nagyon távolodom tőle, de el tudom képzelni, h. mekkora élményt tud nyújtani egy jól megcsinált pörkölt vagy bármi más. Viszont engem alapvetően jobban vonzanak leginkább a gyümölcsök, de általában a nyers dolgok, meg a magocskák. Így nem olyan írtó nagy lemondás több olyat enni, amit jobban szeretek és nem enni olyant, amit annyira nem is :). A tojással kapcsolatban bevallom mindig volt egy kis ellenérzésem, hogy az egy nagy sejt áááá... persze hülyeség, de mégis. Viszont az allergia, amit a tej és tojás okoz, az elég meggyőző tud lenni mindezek mellett. Így szépen összeáll a kép.
Étteremben, vendégségben már valóban nehezebb a helyzet. Nekem a taktikám, h. megpróbálok minél kevesebb feltünést kelteni a speckó igényeimmel, ha nincs igazán olyasmi, ami nekem való, csak sóhajtok egyet, h. hmmm most valahogy nem vagyok éhes, és a tejes tojásos dolgokat még, ha nem nagyon sok van belőlük az ételben, pl. rántot sajt, akkor megeszem :))

Frazon Zsófi said...

igen, de azért az is fura, hogy meg sem nagyon próbálnak az éttermek speckó igényeket kielégíteni, nem?
különben meg tényleg úgy működhet, hogyha te rendben vagy a dologgal, akkor mindegy, hogy "mi" (általában az emberek) mit nyafogunk. mindenki egye azt, ami jól esik neki! feltettem a tegnapit is! tojásmentes :D

irisz said...

valószínűleg nincs akkora vegán tömeg, ami miatt egy étteremnek érdemes volna erre külön figyelni - persze én rendkívűl hálás lennék :).
még pesten talán, de gondolj bele egy kisvárosban, ahol annak is örülnek a vendéglősök h. bemegy v.ki, ott aztán évente egyszer látnának ilyen elvetemülteket.

már végigszkenneltem a receptet, készülök az egyes számú menü rekonstrukciójára :))