Tuesday, August 12, 2008

kashmiri dum aloo

A hűtőszekrény minnél alaposabb "kifőzésén" fáradozom, és most a krumplin és két nagy doboz joghurton volt a sor. Úgyhogy fűszeres joghurtos indiai krumplit készítettem, aminek a hindi neve: kashmiri dum aloo (az aloo a krumpli, a dumot sajnos nem tudom, de majd utána járok).
Ehhez megfőztem héjában a krumplit - kb. 1 kg lehetett - majd egy kis hideg vizes fürdő után megpucoltam. Apró szemű krumpli volt, úgyhogy a diónyi nagyságúakat egyben hagytam, a nagyobbakat feleztem. Forrósítottam egy serpenyőben olajat, annyit, hogy félig elmerüljön benne a krumpli, és amikor már jó forró volt, akkor hirtelen megpirítottam benne. Ez 3-4 perc csupán, hiszen a krumpli már nem nyers, de a sütéstől egy aranybarna ropogós bevonat keletkezik rajta, és így nem ázik el a fűszeres joghurtos szaftban.
A "szaftot" tk. a sütés közben készítettem elő. Ehhez egy kanál vajra (ghee) dobtam 1-1 tk. édeskömény és rómaiköményt (mindkettőből szemest), majd 1-1 tk. korianderport, chiliport, őrölt feketeborsot (ebből lehet kevesebb), kurkumát, gyömbérport. Közepes lángon 1-2 percig kevergetve pirítottam (nagyon kell figyelni, mert a chili könyen megég), majd hozzátettem 2-3 közepes érett paradicsomot kis kockákra vágva (én héjastól, mert nem zavar, akit igen, csinálhatja pürével is). 3-4 perc alatt szétfő a paradicsom, levet ereszt, beszívja a fűszereket, ahogy kell. Ekkor kell belerakni a krumplit, óvatosan összeforgatni, hogy mindenhol érje a fűszeres cucc, majd ráborítani egy nagy doboz joghurtot (400 g). Én ekkor még hozzádobtam egy zöld chilit egyben, egy tk. garam masalat, és friss koriander levelet. Óvatos kevergetés - inkább átforgatás - közben 5-6 percig kell főzni, és már kész is.
Ezúttal paradicsomos, uborkás raitát csináltam hozzá, amit itt már leírtam, annyi változtatással, hogy nem tejföl, hanem joghurt volt a szósz, több volt benne az uborka, mint a paradicsom, és több mogyorót tettem bele, mint előzőleg.

4 comments:

irisz said...

azt hittem h. ma már útravaló sajtosszendvics receptet lesz majd csak időd feltenni, nagyon lelkiismeretes pánkó vagy igazán! :))

Frazon Zsófi said...

ó! igazán köszönöm az osztályfőnöki dícséretet :D
ma már csak kedvemre való dolgokkal foglalkozom: pl. a honlapotokkal! sz'tem estig küldök valamit!

Mónika said...

és holnap utazol?
tartjuk a frontot, jó utat!!!
:)

Renata Kalman said...

bírom ezeket az indiai kajákat....
Zsófi, hova tűnt a mosolygós fotód?