Tuesday, August 5, 2008

E nagyfröccs

„Szénsavas boralapú frissítő ital”, amely száraz minőségi fehérbor (Bujdosó Ferenc pincészetéből), szikvíz, természetes szőlőkivonat és E211 felhasználásával készült. Ez nem más, mint a műanyag palackba töltött, felcímkézett és kereskedelmi forgalomba hozott nagyfröccs. Akármilyen rémes a cucc, ezt most egy tudatos vásárlóba oltott etnográfus kíváncsiságával szedem szét.

A nagyfröccsről általában mindenki tudja, hogy a kisfröccsnél mind űrtartalomra, mind bortartalomra nagyobb. Míg a kisfröccs a bor és szóda 1:1 keveréke, két decis pohárba töltve, addig a nagyfröccs nem más, mint az egy deci borral sűrített kisfröccs. Fröccséknek van még egy öccsük – egy féltestvér – hosszú lépés, aki neve ellenére nem egy indián törzsfőnök, hanem az egy deci szódával hígított kisfröccs. Ebből is láthatjuk, hogy a kisfröccs az alapegység, amit sűríthetünk borral, vagy hígíthatunk szódával, mindig új és újabb boralapú frissítő italt kapunk.

De mi történik, ha egy nagyfröccs gyári gépsoron palackozásra kerül? Hát például űrtartalom növekedés, hiszen italunk már 0,33 literes. Hurrá! De miért ez a furcsa szám? Soha nem tudtam megfejteni a 0,33 literes üvegek titkát. Van benne valami a végtelen tizedes törtek érzéséből. Esetleg egy soha ki nem fogyó csodaüveg? Ezt a tézist viszont a gyakorlat még soha nem támasztotta alá. De akkor miért is van nekünk embereknek szükségünk pont 3,3 deciliter mennyiségű folyadékra? És ez hogyan aránylik napi folyadékbeviteli szükségletünkhöz? És egy nagyfröccshöz?

A nagyfröccs ugye 2 deci bor, és 1 deci szóda, az összesen 3 deciliter. A kifinomultnak nem nevezhető grafikával összegrundolt narancssárga címke újraolvasása után úgy okoskodtam, hogy a maradék 3 centiliterbe nem kerülhetett más, csak a természetes szőlőkivonat és az E211. És ez már a kortárs társadalom a maga vívmányaival. Nézzük csak, mi is ez a nélkülözhetetlennek tetsző E211! Az E210-es csoportba a benzoesav és vegyületei tartoznak, és az E211-es nem más, mint a nátrium-benzoát. És akinek van otthon E-számlistája – ami rendkívüli kapaszkodó bizonytalanságokkal teli világunkban – az rögtön láthatja, hogy az E211 egyáltalán nem hangzik barátnak: ugyanis allergiás csalánkiütéseket és asztmát okozhat, szintetikus festékanyagokkal együtt fogyasztva károsak, aszpirinérzékenyeknek veszélyesek lehetnek, és E300 jelenlétében benzol keletkezik belőlük. Mennyi szerencsés véletlen kell ahhoz, hogy mindezeket megússzuk?

Mondjuk egy rendes nagyfröccs?

(Az általam is ismert, 2005-ben piacra dobott, a Szigeten kapható változatot
Tékozló Homár is megdalolta. Az én üvegem is a Szigetről való, eddig a Néprajzi Múzeum raktárában pihent, üres üvegként. A műanyag kiállítás anyaggyűjtése során került a gyűjteménybe.)

(Ma
máshol más műanyag-vonatkozású boros témáról is elmélkedtem.)

6 comments:

"saját levében" said...

A Szigeten én is kaptam ilyet, miután 30 percen át válaszoltam a szervezők közvéleménykutatására. Akkor nagyon jól esett, be is volt hűtve.

irisz said...

Végig azon gondolkoztam olvasás közben, h. ezt a bejegyzést 1. Te fröccsözés előtt vagy után írtad, ill. 2. nekem fröccsözés előtt vagy után kellett volna olvasnom. Miután nem voltam elég óvatos, elolvastam fröccs előtt - de most azonnal megyek, és egy nem narancssárga üvegpohárba fröccsentek egy e-mentes laza hosszúlépést... :))

Frazon Zsófi said...

régen érlelődő gondolat, ami a "melegre való tekintettel énekelni kezdett"...

Frazon Zsófi said...

a sikeres közvéleménykutatás következtében, pedig már variációkban él a műfaj:
http://www.kiralyital.hu/reszei/feher/feher.html

mert, hogy forráskutatást is végeztem...

Ördögh Zsófi said...

de szépet írtál Zsófi :)

na iszok is egy fröccsöt , hammá itt vagyok :D
hogy a klasszikust idézzem

itt még találsz egyéb érdekeseket:
http://www.sarvarifp.eoldal.hu/cikkek/erdekessegek/a-frocss-tortenete_

Frazon Zsófi said...

köszönöm:)
jól van Jucika, ne fogd vissza magad, csak aztán óvatosan azzal a biciklizéssel :DD
köszi, linkre bekalandozom, de lehet, hogy most inkább nekem is kellene innom előtte egy jó kis freccsett!