Monday, July 21, 2008

Csodás citromos pudding


A bejegyzés címét Jamie Olivertől kölcsönöztem, ahogy a receptet is. Ez a desszert tényleg csodás, alig bírom megállni, hogy ne készítsem el hetente, gyors, könnyű, alig kell bele liszt, a cukron is lehet csalni, így bűntudat nélkül fogyasztható a nap bármely szakában:) Jamie egyetlen dologban téved: azt írja, "4 személyre" haha, nevetnem kell..kettőre esetleg.

Azzal kezdjük, hogy keresünk egy tűzálló tálat, és egy mély tepsit, amibe a tál belefér. Ha ez a két dolog megvan, a többi gyerekjáték! :) A sütőt előmelegeítjük 200 fokra.

6 dkg vajat kikeverünk 12 dkg cukorral (ez a recept szerinti mennyiség) és 1-2 citrom reszelt héjával. Hozzáadunk 2 tojás sárgáját, 6 dkg finomlisztet, késhegynyi sütőport, 2 és fél-3 dl tejet és a citromok kifacsart levét.
Egy másik tálban habbá verjük a 2 tojás fehérjét, majd óvatosan összedolgozzuk a lisztes keverékkel. Kivajazott tűzálló edénybe öntjük, (az enyém 20 cm átmérőjű és 5 cm mély), az edényt a tepsibe tesszük, majd a tepsit az edény egyharmadáig megtöltjük vízzel. Aztán az egészet óvatosan be a sütőbe, és 40-45 percig nem is kell vele foglalkozni.
Nálam megesett már, hogy elég barnának találtam a tetejét, és kivettem hamarabb, de ekkor az alja folyós maradt (persze azért kárba nem veszett:)). Ha viszont rendesen átsül-átgőzölődik, akkor vágható lesz. És csodás citromos!

(Ha kivettétek, óvatosan bánjatok az edénykombinációval a forró víz miatt! Én úgy szoktam, hogy óvatosan leöntöm kb a felét, aztán már meg tudom fogni a puddingos edényt.)

4 comments:

nana said...

ez nekem is az egyik nagy kedvencem :)

Frazon Zsófi said...

a puding vagy a szakács?
:D

Mónika said...

tuti, hogy mindkettő :))

nana said...

eltaláltad :D
de a pudingra gondoltam első körben :)