Sunday, June 1, 2008

Francia Couronne

Még nem 100% a végeredmény, de folynak a kísérletek a kovásszal.
Egyrészt kicsit jobban megsült a kenyér a kelleténél, pedig jóval a javasolt sütési idő előtt kivettem, másrészt szerintem magasabb is lehetne valamicskével.
Most nem írom le a receptet, csak ha meg lesz a tökéletes verzió.

9 comments:

Millie said...

Szia! Nekem nagyon tetszik a kenyered! Két hete kovászolok én is, ma reggelre lett kész a 2. kenyerem. Ízre, színre tökéletes, nekem egy kicsit tömör. Te milyen arányban adod a kovászt a liszthez? Én olyan 25% kovász 75% liszt aránnyal dolgoztam eddig, lehet, hogy ezen kéne változtatnom. Ezen kívül azt olvastam, ha hígabb kovászt használ az ember, abban a gombák dominálnak-tehát jobban keleszt. Ha sűrűbb a kovász, az a baciknak (anaerob) kedvez, és akkor savanykásabb lesz a kenyér és tömör... Még egy észrevétel: Néztem, minden kenyered megreped a sütőben. Én úgy tudom, ez az alulkelesztés "jele"... Lehet érdemesebb lenne még keleszteni, nem? Én este dagasztok, reggelig kel (nem a hűtőben, hanem a pulton) és úgy megy a sütőbe...így nem repedt meg egyik sem.
Üdv, Millie

irisz said...

Jaj de jó, köszi a hozzászólást.
Szerintem is alulkelnek, pedig én is este rakom össze, és reggel sütöm. De még nagyon az elején vagyok a kovászos kísérleteknek.
Általában bevagdosom a kenyereket, hogy ne úgy repedjenek, ahogy kedvük tartja.
Majd még jelzem, hogy hogy haladok a kísérletekkel. De jól jönnek a tapasztalt véleményezők. :)

Millie said...

Nem hiszem, hogy tapasztaltabb lennék nálad :-D Viszont van egy jó könyvem :-D
Peter Reinhart: The Bread Baker's Apprentice

Feltettem az első kovászos kenyerem én is.
Mennyi kovászt használsz? Nem lehet, hogy az a sok? A liszt BL 80?

irisz said...

Miután mindenféle recepteken kísérletezem, ezért mindig más a kovász arány. Lehet, hogy sok a kovász?
Teljes kiőrlésű lisztet használok csak és kizárólag, az változik h. rozs, búza, tönköly stb. Emiatt biztos tömörebbek, meg kevésbé magasabbak a kenyerek.
Hamarosan kapok egy sütőkövet is, alig várom!

Hol szerezted a könyvet? Itthon?

Millie said...

Nem. Egy hollandus barátomtól kaptam, ő meg amazonról vette. A teljes kiőrlésű liszt tényleg jóval nehezebbé teszi a dolgot :-D
Honnan lesz a sütőkő? Én is ízzitok egyre!
Millie

irisz said...

Csak amolyan "házi" sütőkövem lesz, igaziból mázatlan cserép v. kerámia lap. De remélem, jól szolgál. :)

Anonymous said...

Örülök, hogy pár kovász-szakértőre bukkantam, ugyanis lenne néhány kérdésem: mekkora üvegben készítettétek a kovászt? Én egy literes üvegben kezdtem neki és szegény kovász a második adag liszt és víz hozzáadása után ki is futott:-(
A 2 literes elég, vagy inkább nagyobb kell?
És utána hogy tároljátok? A hűtőben eláll?

Köszi: m.tünde

irisz said...

Szia Tünde,

sajnos én még nagyon messze vagyok a szakértéstől, sőt!

én élesztő nélküli kovászt csináltam, ami azt jelenti, h. csak víz - liszt alapanyagokból áll, és nekem nem futott ki az egy literes üvegből, de lehet h. ez a baj vele. :)

Anonymous said...

Én sem tettem bele élesztőt, csak 100g rozslisztet és 1 dl langyos vizet... a második adag szintén ez volt, csak már nem maradt az üvegben.

Mondjuk rácsavartam a tetejét, lehet, hogy ezért futott ki?

m.tünde