tag:blogger.com,1999:blog-177240163576875771.post3638862575122118298..comments2024-02-05T22:03:58.100+01:00Comments on Vajaspánkó: Francia CouronneUnknownnoreply@blogger.comBlogger9125tag:blogger.com,1999:blog-177240163576875771.post-37776656532245303132008-06-04T13:11:00.000+02:002008-06-04T13:11:00.000+02:00Én sem tettem bele élesztőt, csak 100g rozslisztet...Én sem tettem bele élesztőt, csak 100g rozslisztet és 1 dl langyos vizet... a második adag szintén ez volt, csak már nem maradt az üvegben.<BR/><BR/>Mondjuk rácsavartam a tetejét, lehet, hogy ezért futott ki? <BR/><BR/>m.tündeAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-177240163576875771.post-68317101940964950292008-06-03T16:35:00.000+02:002008-06-03T16:35:00.000+02:00Szia Tünde, sajnos én még nagyon messze vagyok a s...Szia Tünde, <BR/><BR/>sajnos én még nagyon messze vagyok a szakértéstől, sőt! <BR/><BR/>én élesztő nélküli kovászt csináltam, ami azt jelenti, h. csak víz - liszt alapanyagokból áll, és nekem nem futott ki az egy literes üvegből, de lehet h. ez a baj vele. :)iriszhttps://www.blogger.com/profile/16050311113056410557noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-177240163576875771.post-41164647586353469732008-06-03T15:27:00.000+02:002008-06-03T15:27:00.000+02:00Örülök, hogy pár kovász-szakértőre bukkantam, ugya...Örülök, hogy pár kovász-szakértőre bukkantam, ugyanis lenne néhány kérdésem: mekkora üvegben készítettétek a kovászt? Én egy literes üvegben kezdtem neki és szegény kovász a második adag liszt és víz hozzáadása után ki is futott:-(<BR/>A 2 literes elég, vagy inkább nagyobb kell?<BR/>És utána hogy tároljátok? A hűtőben eláll?<BR/><BR/>Köszi: m.tündeAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-177240163576875771.post-14608370716914691072008-06-02T13:43:00.000+02:002008-06-02T13:43:00.000+02:00Csak amolyan "házi" sütőkövem lesz, igaziból mázat...Csak amolyan "házi" sütőkövem lesz, igaziból mázatlan cserép v. kerámia lap. De remélem, jól szolgál. :)iriszhttps://www.blogger.com/profile/16050311113056410557noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-177240163576875771.post-30708694899338444482008-06-02T11:06:00.000+02:002008-06-02T11:06:00.000+02:00Nem. Egy hollandus barátomtól kaptam, ő meg amazon...Nem. Egy hollandus barátomtól kaptam, ő meg amazonról vette. A teljes kiőrlésű liszt tényleg jóval nehezebbé teszi a dolgot :-D<BR/>Honnan lesz a sütőkő? Én is ízzitok egyre!<BR/>MillieMilliehttps://www.blogger.com/profile/03248183892386461660noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-177240163576875771.post-62194164876425834122008-06-02T10:57:00.000+02:002008-06-02T10:57:00.000+02:00Miután mindenféle recepteken kísérletezem, ezért m...Miután mindenféle recepteken kísérletezem, ezért mindig más a kovász arány. Lehet, hogy sok a kovász? <BR/>Teljes kiőrlésű lisztet használok csak és kizárólag, az változik h. rozs, búza, tönköly stb. Emiatt biztos tömörebbek, meg kevésbé magasabbak a kenyerek. <BR/>Hamarosan kapok egy sütőkövet is, alig várom! <BR/><BR/>Hol szerezted a könyvet? Itthon?iriszhttps://www.blogger.com/profile/16050311113056410557noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-177240163576875771.post-5543292830613934362008-06-02T10:23:00.000+02:002008-06-02T10:23:00.000+02:00Nem hiszem, hogy tapasztaltabb lennék nálad :-D Vi...Nem hiszem, hogy tapasztaltabb lennék nálad :-D Viszont van egy jó könyvem :-D<BR/>Peter Reinhart: The Bread Baker's Apprentice<BR/><BR/>Feltettem az első kovászos kenyerem én is. <BR/>Mennyi kovászt használsz? Nem lehet, hogy az a sok? A liszt BL 80?Milliehttps://www.blogger.com/profile/03248183892386461660noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-177240163576875771.post-7565442391389298272008-06-02T09:55:00.000+02:002008-06-02T09:55:00.000+02:00Jaj de jó, köszi a hozzászólást. Szerintem is alul...Jaj de jó, köszi a hozzászólást. <BR/>Szerintem is alulkelnek, pedig én is este rakom össze, és reggel sütöm. De még nagyon az elején vagyok a kovászos kísérleteknek. <BR/>Általában bevagdosom a kenyereket, hogy ne úgy repedjenek, ahogy kedvük tartja. <BR/>Majd még jelzem, hogy hogy haladok a kísérletekkel. De jól jönnek a tapasztalt véleményezők. :)iriszhttps://www.blogger.com/profile/16050311113056410557noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-177240163576875771.post-69096204908913939522008-06-02T09:28:00.000+02:002008-06-02T09:28:00.000+02:00Szia! Nekem nagyon tetszik a kenyered! Két hete ko...Szia! Nekem nagyon tetszik a kenyered! Két hete kovászolok én is, ma reggelre lett kész a 2. kenyerem. Ízre, színre tökéletes, nekem egy kicsit tömör. Te milyen arányban adod a kovászt a liszthez? Én olyan 25% kovász 75% liszt aránnyal dolgoztam eddig, lehet, hogy ezen kéne változtatnom. Ezen kívül azt olvastam, ha hígabb kovászt használ az ember, abban a gombák dominálnak-tehát jobban keleszt. Ha sűrűbb a kovász, az a baciknak (anaerob) kedvez, és akkor savanykásabb lesz a kenyér és tömör... Még egy észrevétel: Néztem, minden kenyered megreped a sütőben. Én úgy tudom, ez az alulkelesztés "jele"... Lehet érdemesebb lenne még keleszteni, nem? Én este dagasztok, reggelig kel (nem a hűtőben, hanem a pulton) és úgy megy a sütőbe...így nem repedt meg egyik sem.<BR/>Üdv, MillieMilliehttps://www.blogger.com/profile/03248183892386461660noreply@blogger.com