Thursday, May 1, 2008

Reggeli növények közt

Az erkélyen található cseperedő növényeink: kakukkfű, citromfű, fodormenta, borsmenta, levendula, kamilla, koriander, zsázsa, majoranna, bazsalikom, estike, ezenkívűl van egy kis bokrunk is, és egy cserepes mini rózsánk, vmint egy termődobozos csiperkegomba tenyészetünk is, ami most indult be igazán.
Még nem lehet tudni, hogy ezek közül melyik marad meg hosszútávon, de egyelőre lelkesen kísérletezgetünk és gondozzuk őket.
És nézegetjük, pakolgatjuk, locsoljuk, átültetjük őket reggeli közben :).
Barna tetejű (kakaós lepény)

25dkg teljes kiőrlésű liszt, 5 dkg margarin, 2,5 dl tej, 18 dkg barnacukor v. 12 dkg méz, 5 dkg kakaó, 1 sütőpor, egy -két kanál lekvár, darált dió v. mandula.
Mindent összekeverünk, mandulát v. diót szórunk a tészta tetejére és megsütjük.


Tökmagos és sajtos pogácsa

50 dkg fehérítetlen búzaliszt v. egy része akár teljes kiőrlésű, 3 dkg élesztő, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 5 dkg sajt, 5 dkg darált tökmag.
Az eredeti receptben még 2 tojás sárgája is szerepel, annak a nedvességtartalmát vízzel szoktam pótolni.

A lisztet, élesztőt, margarint elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tejfölt. Egyik feléhez a sajtot, a másikhoz a tökmagot keverjük. Hűtőben egy órát pihen a tészta, utána kisütjük.

3 comments:

Frazon Zsófi said...

és az asztal meg a székek is nagyon szépek, mit ad isten, nem pont ilyenen töröm a fejem... csak nem egy céggel dolgoztatunk :-)

irisz said...

:) ha esetleg új arculatot szeretnél a teraszotoknak, csak szólj, remek beszállítóink vannak :P

Frazon Zsófi said...

lehet, műanyagra váltok! tudod, a szakmai elhivatottság...