Saturday, January 26, 2008

Ropogós lencsegolyók

Egy kedves barátunk, András, képes nélkülözni a Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv c. remekjónak ígérkező könyvét, és ebből elsőnek ezt a receptet teszteltünk.
Nagggyon finom lett!
Mi nem golyócskákat gyúrtunk, hanem korongokat és a tegnapról maradt mozarellás-zellerszálas salátát ettük hozzá, vmint. a piacon vett házijoghurtot kevés fűszerrel.

Hozzávalók:
25 dkg vöröslencse
4 finomra aprított újhagyma (mi póréhagymával helyettesítettük)
2 gerezd fokhagyma préselve
1 teásk. őrölt római kőmény
8 dkg friss kenyérmorzsa (nálunk prézli volt)
12,5 dkg reszelt sajt
1 lereszelt nagy cukkini
15 dkg polenta, azaz kukoricaliszt
olaj a sütéshez

A lencsét feltesszük annyi vízzel főni, hogy ellepje, kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Lecsepegtetjük, hideg vízzel jól átöblítjük.
A lencse felét összeturmixoljuk a hagymákkal. Nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a többi lencsét, a rómaiköményt, a kenyérmorzsát, a sajtot és a cukkinit. (Mi sóztunk, borsoztunk is itt)
Összedolgozzuk a masszát. Evőkanálnyi adagokból golyókat formázunk, meghengergetjük a polentában, majd bő, forró olajban kisütjük.
Nagyon finom, ha joghurtot v. csatnit kínálunk hozzá mártogatósnak.

No comments: