Thursday, September 8, 2011

Mogyoróvajas keksz

A címbe nem mertem beleírni, hogy cukormentes, mert akkor jó eséllyel lehet azt gondolni, hogy valami kevéssé édes dologról lesz szó. Nem, kicsit sem nemédes ez a sütemény, sőt az első próbálkozás után, a hamarosan következő ismétlésnél visszábbveszek a juhar szirup mennyiségből, mert így, hogy mostanában a cukrot mellőzzük, túl soknak tűnt az édes hatás.

A recept erről (Green Kitchen Stories ) az egyszerre csodaszép és nagyszerű blogról származik, ahol teljes értékű, cukormentes és nagyon jófajta receptek gyűlnek, remek fotókkal.
A desszert szekció pedig egyenesen lenyűgöző, ez már a második finomság, amit kipróbáltunk.
Az elsőt még azért nem tettem fel, mert sosincs idő lefotózni az eltűnése előtt.

És a recept:

2 csésze teljes kiőrlésű lisz
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
1 csésze mogyoróvaj

(házilag előállítva ledarált sótlan pirított mogyoró, mogyoró olaj és pici szójaszósz összekvereséből)


1/3 csésze tahini

1/2 csésze juhar szirup

1/3 csésze oliva olaj

1 1/2 teáskanál vanillia kivonat


A mogyoróvajat, tahinit, juhar szirupot, olíva olajat és vanillia kivonatot összekeverjük egy tálban, majd hozzáadjuk a külön összekevert lisz - szódabikarbóna - só együtteshez.
Egybedolgozzuk, de nem érdemes túl gyúrni. Kis korongszerűségeket adagolunk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és villával megcsíkozzuk.
180 fokos sütőben max. 15 percet sül, ha tovább van bent, állítólag nagyon kemény lesz. Mi ezt nem vártuk meg.

Egy alkalomra az egy sütemény is bőven sok a töménysége miatt.

3 comments:

Anita said...

15óra sütési idő ugye elírás?

irisz said...

huhhh, jó hogy szóltál, köszi! :)
bár való igaz, hogy 15 óra sütés után tényleg durván kemény lesz a keksz és az egész helyzet.

köszi mégegyszer!

Kriszta said...

Már jó ideje én is száműztem a sima cukrot a konyhámból, mézzel és szőlőcukorral helyettesítem. De mióta Picurnak szilárd ételeket adok, arra is rájöttem, sok esetben milyen jól kiváltják a natúr gyümölcsök a mindenféle édesítőket. Nálunk pl. az almás palacsinta favorit reggeli és egy gramm édesítő nincs benne, mégis édes.
És igen, minden csak szokás kérdése, az ízesítők visszafogásával teljesen meg lehet változtatni az ízlésünket :)