Nem kifejezetten idény jellegű étel, de alig várom, hogy lehessen friss spárgát kapni és akkor többször is megcsinálhatjuk ezt a remek árparizottót.
A már sokat emlegetett Reader's Digest kiadású Életerő Konyhája címre hallgató receptes könyvből származik az ötlet, sőt jelen esetben egészen jól követtem a leírást, ami ritka.
A mennyiségekből én legközelebb felezni fogok, mert két személyre két étkezéshez is sok volt az adag, de most azt írom, ahogy történt:
Hozzávalók:
8 dl sószegény alaplé
2 ek. olíva olaj
1 fej vöröshagyma apróra vágva
25 dkg gomba (lehetőleg több erdei fajta vegyesen), nagyobb darabokra vágva
2 gerezd fokhagyma
25 dkg árpagyöngy
25 dkg spárga, megtisztítva, csúcsok levágva, a többi falatnyi darabokra vágva
5 dkg reszelt parmezán sajt
Az alaplét forrósítsuk fel 5 dl vízzel, majd lassú tűzön fedél alatt főzzük.
Egy nagyobb edényben forrósítsuk fel az olajat, a hagymát pároljuk meg benne, majd adjuk hozzá a gombát és a fokhagymát. 5 perc további párolás után keverjük hozzá az árpagyöngyöt és a forró alapléből 5 dl-t. Fedő alatt főzzük 30 percig.
Közben a spárga csúcsokat blansírozzuk a forró alaplében 2 percig. Vegyük ki és tegyük félre.
Öntsünk további adagokat az árpás keverékhez egy-egy decinként, hogy a keverék be tudja szívni.
Az utolsó adag lé hozzáadásakor szórjuk bele a spárgaszárdarabokat is, majd a parmezánt.
Tegyük a tetejére a spárgacsúcsokat és tálaljuk.
Én még friss nyers salátát készítettem hozzá, uborkából, csírákból, újhagymából és piros húsú paprikából, pici olajjal megöntözve és fűszerekkel megszórva.
képlinkeléshez jó
2 years ago
No comments:
Post a Comment