Saturday, December 19, 2009

Ráday-kifli, végre!

Mindjárt az első Ráday-estén nagy sikert aratott a kifli, amelynek a receptjét az alábbiakban adjuk közre. A feladat egyszerű, az eredmény megéri.

Végy 60 deka finomlisztet (BL55, pillanatnyilag a Lidl ajánlata a legjobb, immár két éve magasan vezeti kenyérsütő liszt-sikerlistánkat, ősz végén idén is tesztelni fogjuk a riválisok idei gabonából készült termékeit, hátha lesz jobb…), keverj bele 3 csapott teáskanál sót, képezz gödröt a liszthalom közepén, morzsolj bele 2 deka sörélesztőt (ebben is a Lidl passaui élesztője az általunk legjobbnak ítélt), önts rá kis tejet, keverd össze, nem baj, ha kis liszt is szóródik rá, add hozzá a többi tejet (sajtkészítők esetleg savót, ha nem tudnak vele mit kezdeni, a vizet ehhez nem ajánlom), aminek a teljes mennyisége ne haladja meg a 3,6 decit (60 százalékos hidratáció). Dolgozd össze, gyúrd ki, amíg bársonyos lesz a tapintása (nálunk kb. 12 perc), kenyérruhával lefedve hagyd kelni legalább 1 órát. Az eddigiekhez: nem használunk cukrot, nem kell az anyaghoz kovász, a tejet és élesztőt a hűtőből vesszük elő (a dagasztás alatt majd felmelegszik eléggé az anyag a kezünk melegétől). Legalább 3-féle kimenetet lehet a megkelt anyagból produkálni.

1. Két részre osztjuk, egyenként vékony, kör alakúra sodorjuk, az átlója mentén nyolc cikkre vágjuk, a szélétől a közepe felé mind a nyolcat felsodorjuk úgy, hogy a csúcsa éppen alulra kerüljön. Liszttel beszórt sütőlapra (sütőpapírra) helyezzük, kissé kifli-formára hajlítjuk, ha szorosan egymás mellé helyezzük őket, bukta módra (fehéren összetapadva, de könnyen szétválaszthatóan) fognak megsülni, viszont mind a 16 elfér egy tepsin. Alul-felül sütés, légkeverés nélkül, 15-20 percig ízlés szerinti színre, magas hőfokon (nálunk 240). Ez ugyebár a nagy kifli.

2. A közepes kifli, mint 1., csak négyfelé osztjuk az anyagot, tehát 32 kifli lesz, ehhez már 2 tepsi kell.

3. A kifliccino. Megduplázzuk a tétet, 8 gombócot nyújtunk (a korábbiakhoz képest lehetőleg még vékonyabbra) és osztunk, 64 darabka lesz (figyelem, kevesebb mint 1 deka liszt/darab), viszont meg szoktuk tölteni. A mi javaslatunk: fél-körömnyi sonka, rá ugyanannyi mozzarella, és egy tépésnyi bazsalikom, mindezeket a hosszanti oldalra, a feltekerés kezdetéhez. Ezeket is felsodorjuk, azonban egyenesen hagyjuk, nem szoktuk kifli módra hajlítani. Viszont könnyű ujjnyomást szoktak kapni a végek. Ezt a típust a korábbiaknál egy gondolattal hamarabb szoktuk kivenni a kemencéből. Mindhárom változatot behelyezés előtt és kivételkor is meg szoktuk kenni vízzel (kenőtollal). Sajnos most nem találok fotót a végeredményről, de majd lesz.
(Kravjánszki Robi barátunk szíves engedélyével.)

Fotót nem tudunk közölni, mivel magunk nem készítettünk még. Írisz, Tamás (v. bárki), ha elkészítitek, kérlek posztoljatok fotót is!
Jó étvágyat!

2010-ben folytatódik a Ráday-esték sorozat. Szita-szita-péntek, Szerelem-csütörtök, Ráday-szerda, Fontponthu-kifli!

2 comments:

Frazon Zsófi said...

"képezz gödröt" :))
szép fordulat!

irisz said...

régen várt recept :)