Monday, October 26, 2009

Téli zöldségtál almával

A recept a Readers Digest kiadó Az Életerő konyhája című szakácskönyvből származik. Az egész könyv alapkoncepciója az, hogy a zöldségek rendkívűl egészségesek, és ettől függetlenül még finomak is lehetnek, ráadásul nem feltétlenül kell lecserélnünk a húst, egy csomó ötlet van arra, hogy hogyan lehet becsempészni az étrendbe a növényeket.
Persze mi a csakzöldésges receptek miatt kedveljük, és a húsos ajánlatok is remekjól elkészíthetőek hús nélkül is.

Az előírt hozzávalókat, mint általában, most is nagyon lazán kezeltük.
Eredetileg a következők szükségeltetnek:

3 e.k. olíva olaj,
6 gerezd fokhagyma, vékonyan felszeletelve
45 dkg sonka tök, 2-3 cm-es darabokra vágva,
30 dkg kelbimbó, hosszában kettévágva
25 dkg friss shiitake gomba, tönkök eltávolítva, kalapok vékony szeletekre vágva,
2 nagy piros alma, hámozatlanul 2-3 cm-es darabokra vágva,
4 e.k. olajban eltett aszalt paradicsom, lecsurgatva, vékony szeletekre vágva,
1 k.k. szárított morzsolt rozmaring,
fél k.k. só,
4 e.k. parmezán sajt
Nálunk hiányzott a tök, gombából más típus volt, az alma inkább sárgás volt, sajnos nem állt rendelkezésre aszalt paradicsom, viszont nem tudtuk megállni, hogy ne bolondítsuk meg egy nagyon kevés vékony szeletekre vágott zellerrel az egészet.

Egy nagy tűtálló edénybe beletesszük az olíva olajat és a fokhagymát, majd be a sütőbe 3 percre.
A sütőből kivéve a tálat minden egyéb hozzávalót a sajton kívűl bepakolunk és összeforgatjuk az olajjal.
35 percig sütjük, tíz percenként rázogatjuk, vagy átforgatjuk.
Mi a parmezán részt kihagytuk, de azt még 5 percig sütni kell.
Köretnek hajában sült burgonyát készítettünk. Tartottam nagyon a kelbimbótól, mert én azt nem szeretem, de annyira összhangban volt minden mindennel, hogy nem éreztem külön a nemszeretem kelbimbó ízt.

3 comments:

Frazon Zsófi said...

ez is hurrá! :)

hal said...

Áááá, de éhes lettem! Megyek is haza vacsorázni. Ezt ki fogjuk próbálni, olvasva is nagyon finomnak tűnik.

Frici said...

Tényleg finom lehet. :)