Thursday, January 8, 2009

Kakaókrémes mogyorótorta

Barátnőm szülinapjára sütöttem még decemberben. Egy teljesen hagyományos piskótatészta, pudingos-vajas krémmel, melyet több receptből hoztam össze, de még azokat is módosítottam. Így együtt igencsak turbós lett, úgyhogy se nem diétás, se nem egészséges... :)
A visszajelzések szerint viszont nagyon finom. Barátnőm francia barátja pl. nem tudta, hogy én sütöttem, és megkérdezte, hogy melyik cukrászdában vettük, mert kéne még hozni onnan :D Na jó, ez ne befolyásoljon senkit, annyira azért nem lett profi! Csak jólesett a dícséret. Bár az ő állítása szerint Magyarországon még ilyen jót nem evett cukrászdában se (csak csupa édes-tömény förmedvényeket). Szegényke :( (ez inkább a cukrászda-viszonyokat tükrözi, nem az én sütési készségeimet). Tényleg: miért van az, hogy adva van egy tuti cukrászda, ahol iszonyú jó sütiket készítenek, viszont akárhányszor ettem onnan rendelt tortát, az valami borzasztó vajkrémes, édes izé volt? Rejtély.

Na hát ilyen lett a torta (a képen pont barátnőm kicsi lánya vesz mintát a krémből :)):


Hozzávalók:
Tészta (az eredeti recept Mária Hajková antikvár Édeskönyvében található, vizes torta néven):
6 tojás
35 dkg porcukor
25 dkg rétesliszt
15 dkg darált mogyoró (eredetileg dió)
1 kk. Bourbon vaníliás cukor
1/2 cs. sütőpor
10 ek. hideg víz

A porcukrot a 6 tojássárgával kb. 8 perc alatt habosra keverjük. Állandó keverés mellett beleöntjük a hideg vizet és még egyszer jól kikeverjük. Azután beletesszük a darált mogyoróval és a liszttel elkevert vaníliás cukrot meg sütőport. Végül könnyedén belekeverjük a hat tojásfehérjéből időközben keményre vert habot.
Én egy 26 cm-es tortaformát használtam, kivajaztam, beszórtam liszttel és abba öntöttem a masszát. Előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön sütöttem meg, jó magas lett! Amikor kihűlt, háromfelé vágtam (a cérnás módszerrel), és megtöltöttem krémmel.

Krém (kicsit több lesz, mint amennyi feltétlen szükséges a tortába, mert ez eredetileg a Kinder Bueno-sütihez van):
1/2 l tej
1 cs. vaníliás pudingpor
1 cs. csokis pudingpor
2 ek. kakaópor
6 tojássárgája (az erdetei receptben a fehérjéket a tésztához kell felhasználni)
25 dkg porcukor
25 dkg szobahőmérsékletű margarin/vaj

A pudingporokat a kakóporral együtt elkeverem egy kevés tejben, majd a tojássárgákat hozzákeverem, végül felöntöm a maradék tejjel és addig főzöm, míg jól besűrüsödik (kissé csomósnak fog hatni, de semmi vész, később a keverésnél "kisimul").
Teljesen kihűtöm, majd a margarint/vajat robotgéppel kikeverem a porcukorral és folyamatos keverés közben kanalanként hozzáadogatom a pudingot. Nagyon finom krém, én már sokszor csináltam, volt hogy narancs ízűre is.

A piskótalapokat megkentem a krémmel, majd a tortát kívül is, a közepére csokilapkákat szórtam, a szélét fél diókkal raktam ki, plusz egy ment a torta közepébe.
Barátnőm szerint másnap reggel még finomabb volt.


2 comments:

Frazon Zsófi said...

még jó, hogy Íriszéknél már véget ért a léböjt... (és micsoda mázli, hogy én el sem kezdtem)
:))
csinos kis formátum! úgy biza'
!

irisz said...

sajna egy ilyen torta az alaphelyzeti böjt kategóriában van nálam, de mutatós, az tutiszáz! :)

a böjtnek vége, a csokoládéknak is vége! :P