Tuesday, November 4, 2008

A legjobb csokoládét a legjobb helyről

Sajnos nem tudtam megállni, hogy ne én tegyem fel ezeket a képeket a három különböző fajta házi csokoládéról, amik Édesanyám kezemunkáját dícsérik. A recepteket viszont majd ő tudja csak beilleszteni ide, mert minden titkot én sem tudhatok. Az biztos, hogy a hétvégén az itt látható vajas bonbonszerűség, barna - és fehérrizses csokoládén kívűl kikísérleteztünk egy gyömbéres és egy chilis házi csokoládét. Mindegyik nagyon finom!!!
Íme a receptek:
Bonbon
10 dkg porcukor
10 dkg vaj
3 evőkanál kakaópor
2 evőkanál tejpor
mogyoró
A porcukrot, vajat, kakaót kis lángon megolvasztjuk, beleteszzük a tejport és a durvára vágott vagy darált mogyorót. Bátrabbak (mint Írisz) kipróbálhatják, hogy mogyoró helyett chiliport (nagyon keveset) vagy gyömbért (3-4 vékony szeletet nagyon apróra összevágva) keverjenek bele.
Puha jégkockatartóba, kávétejszínes pohárkákba tölthetjük, vagy kis korongokat csepegtethetünk alufóliára. Kevésbé látványos, de gyorsabb, ha kivajazott tányérra öntjük. 1-2 órára hűtőbe tesszük és csak ezután engedjük hozzáférni a családtagokat.

Rizses csoki1
0,5 kg cukrot 1-2 dl vízzel főzzük 5-7 percig. Amikor hűlni kezd, 12 dkg tejport, 5 dkg kakaót, 10 dkg vajat keverünk hozzá. 10 dkg puffasztott rizst (lehet kapni puffasztott barnarizst is!) teszünk bele, kivajazott tálcára simítjuk, hűtőbe rejtjük.


Rizses csoki2
(kicsit más csak, mint az előző)
0,5 kg cukrot 2 dl vízzel a forrástól 3 percig főzzük. Kanalanként beletenni 10 dkg kakaót, újabb 3 percig főzzük. A tűzről levéve 10 dkg vajat és apránként 25 dkg tejport adunk hozzá, 8-10 dkg puffasztott rizzsel langyosra keverjük. Ezt is vajazott tálcán dugjuk el néhány órára a hűtőbe. (Nekem a 25 dkg tejpor kicsit sok, nem tettem bele mindet.)

8 comments:

Kriszta said...

Jaaaaj, ne kínozzz!!! Akkorákat nyelek!
Anyukádat mivel lehet megsürgetni receptügyileg? :))

Mónika said...

ahhh... baromira, iszonyatosan jól néznek ki

látom, mindenki rá van kattanva a csokira, én is csokitortát varrtam:)

jövök vissza a receptért!!

Unknown said...

huhh, ez tényleg kínzás! Nagyon jól néznek ki! Ha még nem dícsérted volna meg édesanyádat, akkor üdvözleteimet küldöm ;)

irisz said...

:)) ...és milyen gyors volt még receptügyileg is, mert ő írta be a távollétemben, amiért úgy tűnik nem csak én vagyok hálás! Köszönjük szépen! :))

Kriszta said...

Köszönjük, Írisz Anyukája! :) Valamelyik recept tuti nem menekül meg előlem :)

Frazon Zsófi said...

kedves Éva, én azon szerencsés egyedek közé tartotom, akik nemcsak képen, hanem élőben is próbálták! kicsi a konyha, nagy volt a tülekedés, hamar elfogyott, és a rizses nyert! nagggyon köszönjük a kóstolót, amihez Írisz jóvoltából jutottunk!

irisz said...

nálam is a rizses a nyerő, de csak addig amíg nem fejlesztjük ki a legtökéletesebb gyömbéres, chilis, és egyéb bonbon verziókat! :))

Frazon Zsófi said...

...az egy életen át tartó tanulás védőszárnyai alatt!