Friday, October 24, 2008

Gyömbérszörp

Ez ám nem is szörp :)
Főzni se kell. Legelőször úgy próbáltam ki, hogy mindent összeforraltam, de iszonyú csípős lett a gyömbértől. Ez a változat viszont nagyon ízlik (erről otthon megoszlanak a vélemények).
Vigyázat! Senki ne számítson a Canada Dry Ginger Ale ízére. Ez itt tömény természet.

Hozzávalók:
kb. 4 dkg friss, reszelt gyömbér
5 ek. méz (cukor esetén biztos másképp érződne a gyömbéríz, de én mézpárti vagyok)
1/2 citrom leve

Az egészet összekutyulom és 1 napig állni hagyom, aztán leszűröm. Fogyasztása kábé úgy történik, mintha szörp lenne, vagyis jól felhigítom vízzel/ásványvízzel.
A színe pedig gyönyörűszép sárga lesz.

És hogy miért jó gyömbért fogyasztani? A HáziPatika.com többek közt ezt írja:
"-Görcsoldó, szélhajtó tulajdonságainak köszönhetően valószínűleg közvetlen hatással rendelkezik a gyomor-bélrendszerre. A növény hatása gyökerének illóolajában rejlik, mely csökkenti a nyálkahártyák irritációját. Gyulladáscsökkentő hatású, melyet ki lehet használni megfázás és hörghurut esetén. Köztudottan jó emésztési zavarok enyhítésére (enyhe gyomorrontás, puffadás), de émelygésnél, hányingernél is segítségünkre lehet a gyömbér. Jó emésztésserkentő és étvágyjavító hatású.

-Miután a rómaiak felfedezték szerelmi hatóerejét, boraikat fűszerezték vele. Angliában és Amerikában gyomornyugtató italokat és sört készítettek belőle.

-Az indiaiak az ókorban testet és lelket tisztító szernek tartották, így vallásos ünnepeik előtt gyömbért ettek, mert úgy gondolták, hogy így leheletük isteneik számára kellemes lesz."

Itt még azt is írják, hogy népies neve a gyömbérgyökér. Viszont létezik egy nálunk is honos növény, aminek hivatalosan is gyömbérgyökér a neve (Geum urbanum), de a kettő nem összetévesztendő.

13 comments:

irisz said...

A gyömbér tényleg remek kis dolog, és a felsoroltak mellett még fűt is, ezért érdemes pl. a léböjt kúra alatt kicsi reszelt gyömbért keverni a préselt almalé ebédhez, mert egyébként a tiszulás fázkolódással jár. :)

Kriszta said...

Engem mostanában nagyon bosszant, hogy olyan gyömbért kapok a boltban, aminek ronda kékes színű a belseje. Ez mitől van? Olyan gusztustalan.

irisz said...

még sosem láttam olyant, szerintem ne vedd meg! :)

Kriszta said...

Na igen, viszont ez csak otthon derül ki, amikor felvágom :(

irisz said...

nálunk egy csomó letört darabka is van mindig a gyömbérek közt a boltban, azt gondoltam h. azokat vizsgálgatva, talán meg tudsz állapítani v.mit. :(

Kriszta said...

Hát bizony ezek után lehet, hogy én is gyömbért fogok törni...

Vandorr said...

Reszelés után kicsit lenyaltam a mézes-gyömbéres-citromos kanalat, mikor e receptet készítettem el, s a fülemig kitisztult az orrom!
Kíváncsi vagyok, hogy fogom holnap leszűrni!

Kriszta said...

No igen, ezért kell higítva inni :)
Sűrű szűrőt kell használni és elég sok gyömbérrost visszamarad, de én azt is jól kinyomkodtam.

Anonymous said...

és vizet nem kell hozzátenni? csak a citromlé a folyadék benne? és ez így nem lesz nagyon kis mennyiség?

Kriszta said...

Amikor inni akarsz belőle, akkor higítod fel vízzel, mint a normál szörpöket.
De igen, elég kevés lesz így belőle, viszont első próbának talán elég is ennyi.

Molnar said...

Sziasztok.

Meddig ál el eza szörpi? Érdemes hütőben tartani?
Kb. fél liter szörpit szeretnék csinalni, ebből a mennyiségből kb hány dl lett?
Még lenne egy kérdésem:
min szűrjem át?
Szűrőpapír (mint a kávéfőzőben vagy fémszűrő?)
Köszönöm ha válaszoltok.
Maria

Kriszta said...

Szia!
Őszintén szólva nem tudom, meddig áll el a szörp, csak annyit, hogy amikor citromlét szoktam facsarni a teába, a maradékot elteszem a hűtőbe és pár nap múlva már nem az igazi, úgyhogy szerintem ezzel a szörppel sem érdemes mondjuk egy hétnél tovább próbálkozni. Talán ha fel lenne forralva, akkor másképp lenne...
Már nem emlékszem, mennyi szörp lett, durván úgy másfél decire tippelek.
A szűrő sima fémszűrő volt :)

Hát sajnálom, hogy csak ennyit tudtam segíteni, már nagyon rég csináltam ezt a szörpöt :(

Anonymous said...

A gyömbér akkor nem csíp, ha magas hőnek van kitéve, lásd sütés. Szörpöz az kell, hogy előtte szárazon melegítsük mikróban vagy fémedényben tűzhely felett.