Thursday, September 11, 2008

Teljes mentes

Mostanság nem igazán jutok el odáig hogy főzzek sajnos, mert benne vagyok a dolgozás legsűrűbb sűrűjében. De néha azért eszünk :). Most két hétre kipróbálom a teljes állati eredetű mentességet, mert az ekcémám egy masszívabb csokoládés időszak hatására teljesen eluralkodott rajtam. Régóta kíváncsi vagyok, hogy milyen semmi-tejterméket nem enni. Egyedül a sajt, amit nehezen tudnék hosszú távon nélkülözni. Eddig nagyon pót-termékeket nem vásároltam, de most erre is sor került. Számomra újdonság, h. van szójából készült joghurt, és nem is rossz. Ez akár hosszútávon is helyettesítheti a tejfölt és a joghurtot. A vaj helyett fűszeres, fokhagymás olajat teszek a kenyérre, jobb mint, amit pótol. :) Ja igen! és a túró! háát az is nehezen nélkülözhető nálam. :(

A fenti kép, igaziból nem egy különleges recept, inkább csak illusztráció. Rántott tök (vízből - lisztből, prézliből bundában), basmati rizs, és paradicsom-paprika saláta.
Biztos rengeteg olyan étel van, amiben nincs se tejtermék, se tojás, de ahogy sejtettem is, elég nehéz kikerülni még házon belül is, nemhogy étteremben vagy vendégségben ezeket az alapanyagokat.

11 comments:

Kriszta said...

Fúha! Ez komoly! Én nem bírnék lemondani a tejtermékekről :( Valami természetes immunerősítővel próbálkoztál már? Gyógynövények, ilyesmi...?
Bár gondolom, hogy igen.

irisz said...

azt nem állítom h. mindent kipróbáltam :), de elég sok kísérleten estem keresztül, bár a legtöbb csak tünetkezelésre szolgált. várom a csokoládéallergia elmúlasztó csodaszer feltalálását. :))

Frazon Zsófi said...

kutyaharapást szőrivel - mondja a bölcs nép!
lehet, hogy ez most nem jó tanács...

Kriszta said...

Mekkora mázlim van, hogy nincs csokiallergiám! :)
Viszont pollenallergiám az van :( Én autogén tréninggel kezelem magam, értsd: más számára röhejesen hangzó mondatokat mormogok magam elé lefekvés előtt. Nekem használ, csak néha (sokszor) elbliccelem :( Meg még Echinacea (kasvirág) cseppeket is szedek. Ez talán Neked is segítene valamit.

irisz said...

a rákoncentrálás nekem is működik, de erre nekem is ritkán van elég időm és energiám, de lehet h. ha nagyon rágondolnék h. nem árt a csokoládé, nem ártana. és sajnos pont ma kapok egy adag szuper lindt csokoládét!! :(

erős ildikó said...

Nekem évek óta nem tudják megmondani, mi a bőrproblémám oka, de a sok kísérletezés számomra kiderítette, hogy a megevett dolgokkal egyértelműen kapcsolatban van. Sajnos nem olyan egyértelműen, hogy ezt vagy azt nem eszem, és akkor jó. Persze már minden ajánlott módszert és csodaszert kipróbáltam. Tulajdonképpen akkor nincs gond, ha csak gyümölcsöt eszem. De azt persze nem bírom egész nap (bár nagyon szeretem), ezért bánatomban inkább nem is válogatok különösebben. Most - ha párom a vidéki házunkba utazik felújítani - talán mégiscsak rászánom magam egy komolyabb diétára, hiszen magamnak egy főre nem nagyon főznék. Viszont ki kell hagynom a húst, az édességet és a tejtermékeket is. Ez utóbbi a legnehezebb, főként a vaj, sajt, tejföl. De ha más kibírja, majd talán én is.

irisz said...

kibírható ám, csak nem úgy, hogy közben 7 tábla kedvenc csokoládéd kerül szemelé. :)
én hamarosan megint csinálok egy tíz napos tisztító kúrát (megtalálod a receptjét a korábbi bejegyzések közt), nem enni sokkal könnyebb, mint csak bizonyos dolgokat nemenni - komolyan.
én szerencsére nagyjából tudom, h. mik azok az ételek, amikre érzékenyen reagálok, és fura de tejtermékek közül a túróra igen, a sajtra viszont nem. ki érti ezt? :)

Frazon Zsófi said...

de talán a túróról mégiscsak könnyebb lemondani, mint a sajtról. úgyhogy ez egy szerencsés különbség, legalább

irisz said...

oké, de mi van a túrórudival??? nem a sajtok lecserélésével, hanem a mellett volna jó még a túrót is bevenni a menübe. :))

Frazon Zsófi said...

hú, erre nem is gondoltam!
és az nem lehet, hogy ez az egész allergia dolog akkor válik erősebbé, ha feszültebb vagy? most, hogy egy csomó melód van, egyfolytában csinálod, figyelsz, koncerntrálsz, és ezt nyilván leveszi a szervezeted. de csak találgatok...

irisz said...

naná! ez tutiszáz, az allergiára azt mondják h. nagyrészt pszichés, de attól kezdve h. ezzel születtem, nem igazán tudok ezzel az infóval mit kezdeni. ha nagy a stressz nyílván a szervezetem sztrájkol, és méég csokoládéval sem tudom lekenyerezni - hogy egy remek képzavarral éljek. :))