Monday, September 8, 2008

születésnap

Hétvégén születésnapi tortát applikáltam, Ízbolygó csokoládés sajttorta receptjének felhasználásával. A változtatások először tk. a mennyiséget érintették csak - kisebb, vékonyabb, lepényszerűbb változatra vágytam - de aztán több tényezőssé vált a dolog. De rögtön tegyük hozzá: tortában nem vagyok nagyon erős.
A tésztát az eredeti recept alapján készítettem, csak a lisztet kicseréltem teljeskiörlésűre:
125 g puha vaj
kb. 170 g liszt
60 g porcukor.
Ezt öszekevertem, és annyi vizet adtam hozzá (1 ek), hogy könnyen nyújtható tészta legyen belőle. Ezt vékonyra nyomkodtam egy lepénysütő formában, és betettem a hűtőbe, amíg összeállítottam a csokoládés sajtkrémet. Ehhez kellett:
2 doboz philadelphia sajtkrém
1 kis doboz sűrű tejföl (én a ZOTTra szavaztam)
3 ek. cukor
3 ek. saját készítésű fanyar narancslekvár.
Ezeket összedolgoztam simára, majd beletettem:
20 dkg olvasztott feketecsokit (70% kakaótartalmút),
2 tojás sárgáját,
3 ek lisztet.
Keverés, majd bele a két tojásfehérje habbá verve.
A tésztát kicsit elősütöttem (kb. 15 perc), majd rátettem a krémet, vissza a sütőbe, ahol közepes forróság mellett nagyjából 40 percig sütöttem.
Eredetileg azt terveztem, hogy naranccsal díszítem - nemcsak azért mert jól meg a barnához, hanem mert ez passzolt volna a krémben határozottan érezhető fanyar narancshoz - de sajnos ehetetlen minőséghez jutottam csak, és már nem volt időm arra sem, hogy vegyek pl. mandarin befőttet. Úgyhogy maradtak a félbevágott szőlőszemek, és a kakaóstencil. Ez utóbbit nagyon élveztem, 300 pontos Garamonddal készült a büszke 76-os szám! Merthogy ennyi volt az évek száma, amit ünnepeltünk. A számokat szerettem volna diszkrétre: hogy ott is legyen, meg ne is. Megvan az a rossz tulajdonságom, hogy a szám formára öntött gyertyát rém cikinek tartom, a tüzijátékot nyolvanra tartogatom, tehát valami más kellett. Mostanában eléggé leköt a stencil, úgyhogy nagyon adta magát. Belátom: narancssárga gyümölcsön dögösebb lett volna. Szelet-fotóra egyszerűen nem maradt időm, meg aztán a fennforgásban meg is feledkeztem róla. Majd legközelebb.

3 comments:

Frazon Zsófi said...

közben kicseréltem a képet talán egy fokkal jobbra, meg kijavítottam az aplikáltam szót a helyes alakra: applikáltam-ra
:/
pedig igazán nem zavar az eső... sőt!

irisz said...

hú még elég sokat kell várnom, h. én is ilyen szép stenciles tortát kaphassak! :)

Frazon Zsófi said...

tudok hármassal kezdődőt is stencilezni, ám!