Thursday, September 4, 2008

a lakoma mint design téma

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem újabb remek, egy koncepció alá vont csoportos kiállítása a Taste MOMEnts szeptember 15 és 20 között Londont igyekszik levenni a lábáról. Mi is ez az egész, és mi köze a Vajaspánkó rétegzetten összetett világához? Nos, több, mint azt elsőre gondolnátok.

A kiállítás kurátora Halasi Rita Mária, aki évről évre roppant kreatív és nagyformátumú projektekkel rukkol elő. Idén azt találta ki (vagy inkább tavaly, mert a kiállítás februárban volt először látható), hogy a 20 és 30 év közötti tervezők kreatív energiáját és tárgyait egy téma köré csoportosítja - lakoma - , így elkerülheti azt, hogy az egymástól teljesen független tárgyak között egyszerűen elvesszen a néző. Ez nemcsak azért fontos, mert vizuálisan egybekapcsolja a tárgyakat, hanem azért is, mert lehetőséget teremt arra, hogy egységben láttasson olyan alkotókat, akiket az őket tanító és kibocsátó intézmény fog egybe. (Ezzel egyébként nem először próbálkoznak sikeresen: a Curiosity Cabinet projekt, ami egy modern kincseszszekrényt mutatott, számomra szervesen kapcsolódik ehhez a gondolkodásmódhoz. Ráadásul Pánkó vonatkozása is erős: az alkotók között Taskovits Dorka is szerepelt, majd a képes/szöveges megéneklésében újracsak Dorka fényírói tevékenyésgének segítségével magam is részt vettem. Itt olvashattok és nézhettek róla egy elemzést, ami a Balkon folyóirat 2007-es nyári számában.) Tehát bölcs és elegáns megoldással van dolgunk!

A felépített installáció nem más, mint egy hatalmas lakomaasztal, amin az elhelyezett tárgyak a lakomára mint konkrét cselekvésre, mint metaforára és mint toposzra egyaránt utalnak. A kultúrtörténet nagy lakomájához Ágh Attila készített - minden egyes tárgyhoz egyesével, mégis egybefogva - vizuális kontextus. Őt a Krétakör színház darabjaiból ismerhetünk jól: úgy is fogalmazhatnék, hogy ő a Krétakör udvari látványtervezője. Tehát kiváló tálalás, kiváló téma, most már csak abban reménykedhetünk, hogy Magyarországon is megnézhetjük egyszer!

Halasi Rita Mária kurátorral itt olvashattok egy beszélgetést a projektről.

5 comments:

irisz said...

ismét egy jó ok, h. Londonba menjünk!
csak egy tábla cadbury-re lesz még szükség és 100%-os a gasztronómiai élmény.

Jut eszembe a százalékokról, az általad nemrégiben méltatott Stark Attila is terítékre került a helyen. :)

Frazon Zsófi said...

igen, igen, tényleg! ezt itt most ki sem emeltem! no, sebaj.
tervezik, hogy bemutatják a cuccot itthon is, én meg tervezem, hogy az első muzbo beszélgetésre meghívom Halasi Ritát és egy fiatal tervezőt! úgyhogy kiszedjük belőle holmikor lesznek (de jó lenne nálunk az aulában! mennyire királyul nézne ki!)

Frazon Zsófi said...

ja, de azért menjetek csak Londonba, apropó! :)

nana said...

mi az a muzbo beszélgetés? érdekel..

Frazon Zsófi said...

a muzbo beszélgetés valamikor októberben lesz, még nincs pontos dátum, és olyan könyvekről és alkotókkal szervezek egy beszélgetést, akik akortárs kultúra tárgyairól gondolkodnak: alkotók, tervezők, muzeológusok, és ezeket szeretném asztalhoz ültetni. a muzbo pedig a Néprajzi Múzeum boltja, a Kossuth téri épület első emeletén, amit egy remek antropológus lány csinál, és ősztől mindenféle programszervezésbe kezd. van faliujsag, itt nézz körül, de majd a Pánkón is reklámozom: http://muzbo.blogspot.com/